Traian Basescu – declaratii la final de mandat

Presedintele Traian Basescu sustine o conferinta de presa in care prezinta bilantul celor doua mandate. La inceputul evenimentului, Traian Basescu a declarat ca vrea ca romanii sa aiba punctul de vedere al presedintelui care si-a terminat mandatul si imaginea reala a Romaniei, nu cea deformata de multe ori de catre televiziuni.

Traian Băsescu a spus la începutul conferinței de presă că nu va prezenta date statistice cu privire la numărul vizitelor pe care le-a făcut, ci se va referi la teme pe care le consideră vitale pentru România: securitatea țării, România și UE și statul de drept.

Securitatea României

Actualul șef al statului a spus că România e o ţară sigură datorită modului în care instituţiile ei funcţionează, arătând că românii trăiesc într-un stat sigur.

‘În ceea ce priveşte securitatea naţională, fac afirmaţia cu toată responsabilitatea că românii trăiesc într-un stat sigur. Într-o lume în care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, în care Europa şi NATO sunt organizaţii formate din state care sunt ţinte pentru terorişti, state care sunt ţinte pentru atacuri ciberentice, România e o ţară sigură datorită modului în care instituţiile ei funcţionează’, a spus Traian Băsescu.

Președintele Băsescu a vorbit și despre așa-numita lege BIG BROTHER. El a spus că are convingerea că ultima legislație care vizeaza punerea la îndemâna serviciilor de informații, a accesului la Internet și un control al operatorilor pe cartelele pre-pay e o măsură care poate preveni atacuri teroriste și atacuri cibernetice. El a adăugat că trebuie avut însă grijă mare la în care se face controlul serviciilor, pentru ca niciodată nimănui să nu îi treacă prin cap să ajungă la abuzuri deoarece accesul la chestiuni de ordin personal care pot fi utilizate public e un acces care trebuie controlat.

România și Uniunea Europeană

‘UE este singura opţiune viabilă pentru a ajunge la prosperitate, cândva. Aşa cum pentru securitate nu avem alternativă la NATO, pentru creşterea nivelului de trai nu avem altă alternativă decât UE’, a spus Traian Băsescu.

Acesta a rememorat faptul că, la începutul primului mandat, a primit o Românie care terminase procesul de negociere, dar avea o lungă listă de lucruri de rezolvat, că a semnat în aprilie 2005 Tratatul de aderare și în, în urma unui un efort al guvernelor, diplomatic, în 2007 am devenit membri ai UE.

Șeful statului a arătat că de la aderare, ‘România a făcut progrese formidabile, pe care nu le recunoaştem, dar ele sunt. Sunt consemnate. Rata inflaţiei: 1,4%, rata la dobânzi pe termen lung 4,8%, cursul, mai mic decât marja de 15%, deficitul sub 3%. Astăzi România îndeplineste criteriile de convergenţă. Îi voi preda lui Iohannis o ţară care îndeplineşte criteriile aderării la zona euro.’

Traian Băsescu susține că în ultimii zece ani, anii săi de mandat, inflația a scăzut iar PIB-ul a urcat de la 61 miliarde euro în 2004 la 152 miliarde euro în 2014.

Statul de drept

Traian Băsescu consideră că apărarea și întărirea statului de drept a fost probabil zona de conflict cea mai puternică între șeful statului şi clasa politică dar a arătat că România a făcut progrese uriaşe din 2004.

‘Am fost conştient tot timpul de atacurile asupra instituţiilor care nu-şi făceau treaba: Parlament, Înalta Curte de Justiţie. Justiţia este cheia evoluţiei noastre. A fost nevoie de un efort care a avut ca efect umilirea mea. M-am dedicat acestui efort, alături de cel legat de siguranţa naţională. Nu m-am bătut cu ziariştii.

Îmi aduc aminte câţi mă acuzau că justiţia e la comanda mea, că se stabileşte la Cotroceni cine e arestat, condamnat. Spun public că nu a existat niciun dosar care a pornit pentru că a spus Băsescu procurorului sau judecătorului. Niciun dosar nu s-a oprit din cauza mea. Singurul dosar pe care l-am urmărit permanent a fost cel de terorism al lui Hayssam. Nu am spus unui judecător niciodată: Dă soluţia asta.’

Traian Băsescu a reiterat că România este o țară sigură, dar că mai are de rezolvat intrarea în zona euro şi accesul la Schengen. ‘Suntem într-o ţară în care s-a diminuat riscul de regres în abordarea pe care justiţia o are’ a spus președintele Băsescu.

‘Aşa cum eu am pus o virgulă după mandatele lui Iliescu şi Constantinescu, şi după mandatul meu trebuie pusă virgulă şi continuat. Punctul înseamnă să o luăm în cealaltă direcţie’ – a conchis președintele Traian Băsescu în conferința de presă din ultima sa zi petrecută la Cotroceni.