Confidenţialitate

Toți pacienții din ATI vor fi testați la infecții nosocomiale

Toți pacienții nou-internați în secțiile de Terapie Intensivă vor fi testați în cadrul unui program național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale.

Bugetul Programului – care monitorizează și utilizarea antibioticelor – a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei.

Ministrul Sănătății a anunțat că screeningul îi va viza și pe cei care au intrat în contact cu o persoană depistată cu o infecție intraspitalicească.

Vlad Voiculescu precizează că aceste măsuri vor fi aplicate în 72 de spitale din țară, care au laborator de micro-biologie:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“A fost inclusă testarea activă, screeningul pentru toți pacienții nou-internați în secțiile de ATI și pentru toți pacienții care stau în ATI mai mult de 7 zile și pentru toți pacienții internați în același salon cu o persoană depistată cu infecții nosocomiale. Am extins rețeaua de unități sentinelă de la 12 la 23 de unități la nivel național. Vorbim de unitățile în care se asigură supravegherea infecțiilor nosocomiale, precum septicemii, pneumonii, infecții urinare, infecții consecutive utilizării dispozitivelor medicale și infecții de sinus chirurgical în secțiile cu risc ridicat, precum ATI și chirurgie.”

Angajați din 114 unități sanitare vor beneficia de cursuri de control al infecțiilor nosocomiale și de utilizare prudentă a antibioticelor.

Ministrul Vlad Voiculescu a atenționat că în România, consumul de antibiotice este cu 70% mai mare decât media europeană:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Un lucru important este utilizarea antibioticelor, despre care s-a vorbit relativ puțin în spațiul public. Avem o utilizare a antibioticelor, un consum de antibiotice cu 70% mai mare decât media europeană. Nu numai acest lucru ar trebui să ne dea de gândit, deși lucrul acesta este pus direct în legătură cu infecțiile nosocomiale, din păcate. Este unul din factorii care au dus la problema actuală pe care o avem”.