Confidenţialitate

Top 10 cele mai spectaculoase focuri de artificii de la Festa Malteză – VIDEO

Probabil cele mai spectaculoase focuri de artificii la sol pot fi admirate, în mod paradoxal, într-o sărbătoare religioasă, nu la un concert sau showul de Revelion. Se întâmplă în Malta, vară de vară, iar spectacolul poate fi găsit în fiecare sâmbătă noapte într-un alt oraș de pe insulele Malteze.

De la sfârșitul lunii mai până în septembrie, de fiecare dată într-un alt oraș, are loc Festa Malteză. Evenimentul implicӑ ȋntreaga comunitate care-și sărbătoreṣte sfȃntul patron protector.

Casele ṣi străzile sunt decorate ȋn culorii vii, bisericile ṣi catedralele sunt acoperite de zeci de mii de luminiṭe multicolore, strӑzile sunt pline de oameni ieșiți  la petrecere, iar zilele de Festa dintr-un oraș au apogeul sâmbăta, când este organizat spectacolul pirotehnic unic ȋn lume, cu focuri de artificii de la sol, dar și în aer.

Festa Malteză prezintă showul de artificii sub forma unei ȋntreceri pe strӑduṭele centrale care se umplu de instalații pentru care membrii comunității au lucrat și făcut teste cu multe luni înainte ca evenimentul să aibă loc.

De altfel, de multe ori cei implicați descoperă în timpul Festei Malteze dacă totul a funcționat conform planului, iar atunci când iese bine pot fi văzuți cum își manifestă bucuria în plină stradă și primesc recunoașterea comunității dar și a turiștilor, deloc puțini.

Străzile sunt pline de localnici, dar și de turiști, iar pentru comercianți este o bună ocazie să ofere tot ce au mai bun la prețuri accesibile, astfel încât să aibă o vânzare cât mai bună. Pe lângă mâncare și băuturi, vânzătorii ambulanți aduc și obiecte de artizanat, diverse podoabe sau jucării de tot felul.

În urmă cu doar câteva zile, echipa Europa FM a avut ocazia să asiste la punctul culminant al unei Feste în orașul Zebbug, din Malta. Unul dintre cele mai vechi orașe de pe insula Malta, aflat în sudul acesteia, are o populație de puțin peste 11.000 de locuitori.

La Festa Malteză mulți dintre ei au fost implicați sub o formă sau alta în sărbătoare, fie ca organizatori, fie ca participanți.

Un alt element important al Festei Malteze este implicarea, în special a echipelor care pregătesc focurile de artificii spectaculaose de la sol, sub formă de voluntariat.

Festa Malteză este de fapt un omagiu adus sfântului protector al orașului, mulțumindu-i astfel pentru anul bun pe care l-au avut locuitorii orașului. Sărbătoarea nu se ține doar în cazul unor calamități.

Focurile de artificii nu sunt prezente doar la sol din instalațiile care captivează privitorii, ci pot fi văzute și în forma clasică, în aer. Înainte de a începe focurile de artificii la sol, spectatorii sunt chemați la Festa Malteză cu ajutorul unor focuri de artificii în aer care pot fi văzute de la mare distanță și care sunt completată de muzică de fanfară.

Un sejur în Malta este accesibil românilor, aceștia având parte de oferte speciale la Malta Travel, care includ zbor charter, cazare în hoteluri de 3, 4 sau 5 stele, cu mic dejun sau demipensiune, dar și excursii opționale care fac ca zilele petrecute în Malta să fie o bună ocazie pentru a descoperi toate locurile speciale din insulele aflate în Marea Mediterană, care au inspirat numeroși artiști și au fost cadrul perfect pentru filme sau seriale de succes.

Pentru cei care vizitează Malta din mai până în septembrie, Festa Malteză nu ar trebui ratată iar pentru a ajunge în orașul care o organizează în perioada sejurului, cea mai bună variantă este un tur organizat de Malta Travel, în schimbul sumei de 20 de euro putând beneficia de transport dus-întors, dar și de un ghid care oferă toate informațiile pentru a înțelege mai bine această sărbătoare și pentru a putea beneficia din plin de ea și de focurile de artificii, atât de la sol cât și cele din aer.