Confidenţialitate

Toni Greblă, numit în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente | AUDIO

Toni Greblă, propus și susținut de PSD, a fost numit astăzi în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. El în înlocuiește pe Constantin Mitulețu Buică, demisionar după ce Agenția Națională de Integritate a depus o plângere la parchet împotriva sa, acuzându-l de conflict de interese.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei, a fost numit de Parlament cu o majoritate confortabilă de 251 de voturi. El a fost propus de PSD și susținut de UDMR și PNL.

Cel mai important contracandidat al său, decanul facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, propus de USR, a obținut doar 73 de voturi.

Autoritatea Electorală Permanentă este o instituție cheie în perspectiva anului electoral 2024. AEP organizează alegerile și verifică banii pe care îi primesc partidele și modul în care aceștia sunt cheltuiți.

Cine este Toni Greblă

Deși liberalii s-au opus inițial numirii lui Toni Greblă, până la urmă au bătut palma cu PSD în schimbul promisiunii că vor primi ei funcția de secretar general al AEP.

Funcția este deținută în prezent de fostul președinte al Autorității, Constantin Mitulețu Buică, PNL fiind îngrijorat de controlul aproape total al social-democraților asupra AEP.

Toni Greblă a fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă iar în prezent prefect al Capitalei.

În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că, din postura de senator PSD și ulterior judecător la Curtea Constituţională, ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.000 de euro, susținea DNA. Ulterior, Greblă a fost achitat de judecători, atât în prima, cât și în a doua instanță.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Peste 1 milion de plăți, făcute cu ajutorul cardurilor de energie. Cele mai multe facturi au fost achitate în București