Tomislav Nikolic: Serbia se va menţine pe drumul său european

Fostul apropiat al dictatorului Slobodan Milosevici a câștigat scrutinul prezidențial, devansându-l pe proeuropeanul Boris Tadic.

Ales președinte al Serbiei, naţionalistul populist Tomislav Nikolic a ținut să dea asigurări în ce priveşte politica de integrare a ţării sale în spațiul comunitar. ‘Serbia se va menţine pe drumul său european. Acest scrutin nu s-a referit la cine va conduce Serbia spre UE, ci la rezolvarea problemelor economice’, a declarat învingătorul într-o conferință de presă.

Fost apropiat al dictatorului Slobodan Milosevic, Tomislav Nikolic a fost, timp de mai mulţi ani, mâna dreaptă a ultranaţionalistului Vojislav Seselj în cadrul Partidului Radical Sârb, judecat în prezent pentru crime de război.

În 2008, Tomislav Nikolic a pus bazele propriei formaţiuni, Partidul Sârb al Progresului (SNS).

AFP i-a remarcat statura impunătoare şi chipul prea puţin expresiv.

Palma bătută de Tomislav Nikolic, înaintea turului secund prezidențiale, cu liderii unui partid profund ostil UE a fost folosită de opozanţii săi și unii analiști pentru a pune la îndoială seriozitatea angajamentului său în favoarea aderării la spațiul comunitar.

Perdantul scrutinului, Boris Tadic, un proeuropean recunoscut, cel care a condus Serbia izolată politic şi economic în anii 1990, considera votul de duminică ‘un referendum pentru Uniunea Europeană’.