Toledo, unul dintre cele mai frumoase orașe din Spania

Toledo face parte din Patrimoniul Mondial de UNESCO din 1986. Nu e de mirare, dacă ne gândim fiecare străduță din Toledă te poartă înapoi, pe vremea maurilor. Secolele de-a rândul evrei, creștini și arabi au conviețuit aici, iar această împletire de culturi poate fi observată astăzi la tot pasul. Găsim aici sinagogi impresionante și biserici creștine, precum și o fortăreață maură. Este vorba despre Alcazar, locul în care orice turist trebuie să ajungă. Figurează în topul celor mai frumoase castele ale Spaniei. Pentru public nu sunt deschise foarte multe săli, dar cele care pot fi vizitate sunt frumos decorate. Dar mai mult decât atât, datorită poziției – Alcazar se află pe cel mai înalt loc din oraș – peisajul care li se întinde la picioare turiștilor merită din plin efortul de a urca până aici.

Pentru vizitarea orașului poate fi rezervată o zi, cel mult două, așa că ar fi bine ca Toledo să fie inclus într-un circuit mai amplu în Spania. Se zboară până la Madrid – sunt curse directe din mai multe orașe ale României, iar biletele, achiziționate din timp, nu sunt foarte scumpe – iar din Madrid există mai multe variante. De exemplu, cu trenul, se ajunge în Toledo în aproximativ jumătate de oră. În schimb, călătoria cu autobuzul durează dublu.

Turiștii care vor să își cumpere suveniruri se pot opri la magazinele cu săbii, în condițiile în care Spada de Toledo este un simbol al orașului. De asemenea, pot fi cumpărate obiecte din ceramică ori bijuterii din aur, argint și oțel. În plus, sunt și multe reproduceri după picturile lui El Greco. Artistul a trăit în Toledo mare parte din viață. Astăzi, un muzeu și un parc îi sunt dedicate.