Confidenţialitate

Toate vaccinurile anti COVID au fost ambalate, primar, în cutii de pizza | AUDIO

Vaccinurile împotriva COVID care au ajuns marți, la Spitalul Județean din Slobozia, într-un prim ambalaj de carton, pe care scria pizza, au provenit direct de la Institutul Cantacuzino, principalul centru de depozitare a vaccinurilor din România.

Surse din cadrul Institutului au explicat, pentru Europa FM, că s-a folosit acest ambalaj, care la rândul său a fost introdus în alte două cutii frigorifice, pentru o protecție fizică suplimentară a sticluțelor.

De ce prima cutie e de pizza? Pentru că doar așa au găsit responsabilii în perioada dintre Crăciun și Anul nou, când au început să vină în țară primele doze de la companie Pfizer.

În lipsa unor răspunsuri complete oficiale din partea responsabililor care se ocupă de campania de vaccinare, Europa FM a aflat de la surse din cadrul Institutului Cantacuzino că nu doar marți au fost livrate vaccinurile în cutii pe care scrie pizza, ci la fiecare plecare din sediul instituției.

Diferența este că, până marți, 5 ianuarie, toate cutiile au fost acoperite cu autocolante, însă ieri, un ambalaj a scăpat neacoperit, din neatenție.

“Așa am găsit între Crăciun și anul nou, când nimeni nu lucra”, a explicat angajatul Institutului pentru Europa FM.

Dar de ce s-au pus vaccinurile mai întâi în cutii de carton?

Pentru că, de la Pfizer, vaccinurile vin ambalate în cutii în care sunt câte 195 de doze, dar spitalele sau DSP-urile locale au cerut mai puține doze.

Așa că angajații de la Cantacuzino au fost obligați, o dată, să împartă dozele în alte ambalaje primare și a doua oară, să pună sticluțele destinate centrelor într-un ambalaj care să protejeze sticla de gheața carbonică din următoarea cutie.

De altfel, managerul spitalului din Slobozia, Liviu Patrichi, explică la Europa FM, că vaccinurile ajunse marți, la spital, aveau temperatura corectă.

„Vaccinul nu trebuie să intre în contact direct cu acele pachete de congelare, pentru că au o temperatură mult mai scăzută decât temperatura la care trebuie păstrat vaccinul. Și ar însemna o eventuală deteriorare. Pentru a proteja acest vaccin într-o altă cutie sau un alt strat termorezistent, care să nu permită un transfer termic. Din puntul meu de vedere, o cutie de carton e o soluție vilabilă. Vaccinul a ajuns în condiții optime, fără nici un fel de risc. E doar o problemă de imagine” –  a explicat managerul spitalului din Slobozia, Liviu Patrichi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acum, toate ambalajele pe care scrie pizza vor fi aruncate și se vor căuta altele, pentru a evita noi probleme de imagine, au adăugat aceleași surse pentru Europa FM.