Confidenţialitate

Titlul mondial la șah se va decide la tie-break

Finala pentru titlul de campion mondial la șah, între norvegianul Magnus Carlsen și rusul Serghei Kariakin, se va decide într-un tie-break cu 4 meciuri rapide. După ce-a de-a 12-a confruntare găzduită la New York, scorul a rămas egal: 6-6, cei doi înregistrând a 10-a remiză – în 35 de minute cu 30 de mutări.

Miercuri, Carlsen și Kariakin vor disputa 4 meciuri în maximum 25 de minute fiecare și câte 10 secunde pentru fiecare mutare. În cazul în care egalitatea persistă, se va trece la “blitz-uri” de câte 5 minute și trei secunde la mutare, până la maximum 10 astfel de meciuri.
În fine, dacă nici așa nu se va face departajarea, ultima soluție va fi un duel numit “Armageddon”, cu 5 minute pentru jucătorul cu piesele albe și 4 pentru cel cu negrele, la finalul căruia victoria va reveni negrelor, în caz că echilibrul persistă.

Magnus Carlsen are 29 de ani și este campion al lumii din 2013. Serghei Kariakin are 26 de ani și în 2012 a câștigat titlul mondial la șah rapid. Totuși, la meciuri “blitz”, Carlsen este pe locul al 2-lea în circuitul profesionist, deci este considerat favorit în confruntarea de miercuri.