Confidenţialitate

Timur, liderul unei echipe de voluntari care ajută ucrainenii rămași în țară: Poate pentru unii sunt un erou, dar mă tem când se aud bombele | VIDEO

Dincolo de mobilizarea fără precendent care are loc în țările vecine Ucrainei, și nu numai, pentru a trimite ajutoare umanitare și a-i ajuta pe refugiați, o astfel de mobilizare există și în Ucraina. Echipe de voluntari bat zilnic străzile orașelor și încearcă să ducă alimente și medicamente oamenilor care au rămas blocați în casele lor sau în adăposturi. O astfel de echipă este condusă de Timur Aliev – un tânăr de 23 de ani, din Harkov, care a explicat în exclusivitate pentru Europa FM ce înseamnă voluntariatul într-o țară aflată zilnic sub bombe și gloanțe rusești.

„Poate că pentru unii sunt un erou”, a spus Timur. „Dar nu sunt Superman. Mă tem adesea, când se aud bombele”, a adăugat acesta.

Îniante de începerea războiului, Timur era muzician. Când a început războiul, prima care l-a sunat a fost mama lui care i-a spus: „Fiule, ia o armă în mână și du-te la război”.

Apoi, a înțeles că poate ajuta și altfel. Împreună cu fratele și tatăl său conduce o echipă de 50 de voluntari. Oameni care înainte de război conduceau afaceri, munceau în diverse firme. Acum, au 8 mașini cu care împart ajutoare.

„Vreau să mulțumesc oamenilor din Polonia, din România, Bulgaria și America, de peste tot, pentru că au donat bani și alte lucruri, ca să ne ajute”, a spus Timur.

Timur a explicat pentru Europa FM cum funcționează rețeaua de ajutorare a populației care a rămas în Ucraina: există un call center, iar de acolo li se dă adresa familiei care are nevoie de ajutor și o listă cu lucrurile care sunt necesare.

Voluntarii le cumpără, și le duc la adrese. Chiar dacă acestea sunt în zone periculoase.

Timur a mai spus că o parte din echipa lui a ajuns sub gloanțe, iar mașina unui voluntar a explodat și acesta a rămas fără un picior. Bărbatul mersese să ducă mâncare unor familii cu copii.

Sursa foto: Amator / Timur

Citește și: Viața unui ucrainean, de la a trăi la a supraviețui: „N-aveam insomnii, dar acum mă aștept la bombardamente în orice moment” | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.