Confidenţialitate

Timiș: Localnicii din comuna Lunga urmăresc pregătirile taberei pentru refugiați – “Nu ne încurcă cu nimic, poate pe câte unii. Până la urmă sunt și ei oameni, trebuie să trăiască și ei pe undeva, dacă la ei e război”

Prima tabără pentru refugiați a fost ridicată în localitatea Lunga, din județul Timiș. O altă tabără va fi amenajată în zona Stamora Moravița.
Ministerul de Interne spune că astfel de acțiuni sunt necesare pentru a testa capacitatea de reacție a României în cazul unui flux mare de refugiați. De altfel, polițiștii și jandarmii au fost instruiți cum să îi trieze pe migranți, cum să îi identifice și să îi înregistreze.

Corturile amplasate la Lunga vor putea adăposti 500 de refugiați, dacă aceștia vor alege să vină în România, trecând frontiera cu Serbia. Fiecare cort are o capacitate de 8 paturi. De asemenea, au fost ridicate corturi alimentare, au fost aduse toalete ecologice, dar și un grup electrogen. Este mobilizare fără precedent la Lunga în acest moment. Zona taberei este păzită de jandarmi și continuă să fie aduse corturi, paturi și alimente.
Cei care au ridicat tabăra sunt reprezentanții ISU. La Lunga au sosit, însă, și specialiști STS, care să asigure transmiterea informațiilor. De asemenea, un elocopter MAI a survolat zona. Tot astăzi a început ridicarea unei tabere pentru refugiați și la Stamora Moravița, în sudul județului Timiș. Tabăra este situată la circa 10 kilometri de punctul de trecere a frontierei cu Serbia. Autoritatile au mai avut, însă, întalniri și cu reprezentanti ai primăriilor din Jimbolia si Beba Veche, pentru identificarea unor terenuri, în cazul în care va fi necesară ridicarea și altor tabere de refugiați.

Colegul nostru, Dan Turcu, a stat de vorba cu oamenii din comuna Lunga. Mulți spun că nu îi deranjează faptul că este posibil ca la ei în localitate să ajungă refugiați. “Nu ne încurcă cu nimic, poate pe câte unii. Până la urmă sunt și ei oameni, trebuie să trăiască si ei pe undeva, dacă la ei e război”, spune un localnic. Un altul nu crede, totuși, că refugiații vor alege să vină la noi în țară. “Nu vin, nu vă faceți probleme, nu suntem pe direcția principală, cred eu.”
Dan Turcu: – Nu vă deranjează că vin refugiații?
Localnic Lunga: – Păi de ce? Păi e terenul primăriei, nu-i al meu. Dacă era pe gradina mea, da! Ce pot sa spun, armata-i armată.