TIFF Oradea 2019, cu peste 5000 mii de spectatori

Prima ediție TIFF Oradea s-a încheiat duminică, 9 septembrie, după ce a adus în fața ecranelor de cinema, în doar trei zile de festival, peste 5000 de spectatori, numeroși invitați și evenimente speciale care au ținut publicul în priză până noaptea târziu.

Deschiderea festivalului a strâns în Piața Unirii peste 1400 de orădeni, care s-au lăsat cuceriți de frumusețea misterioasă cu care au fost înzestrate meleagurile autohtone, la proiecția „România neîmblânzită”. Documentarul, care a stabilit noi recorduri de public în cinematografele din România, a fost și cel mai popular film al primei ediții TIFF Oradea.

Cele aproape 30 de titluri incluse în selecția din acest an au umplut sălile în toate cele şase spații partenere, aproape 2500 de bilete fiind achiziționate pe durata evenimentului, un mare procent încă de dinaintea începerii festivalului.

Proiecțiile cu cele mai multe bilete vândute au fost „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, și propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la premiile Oscar 2019 și „Nu mă atinge-mă!”, regizat de Adina Pintilie, marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, ambele proiectate la Teatrul Regina Maria.

În topul vânzărilor de bilete s-a aflat și „Povestea unui pierde-vară”, cel mai nou film al regizorului Paul Negoescu. Proiecția de la Cetate a fost urmată de întâlnirea spectatorilor cu Alexandru Papadopol și Crina Semciuc, într-una din cele mai vibrante sesiuni de Q&A a festivalului.

Ziua de sâmbătă le-a prilejuit orădenilor întâlnirea cu actorul Dorel Vișan, invitat de onoare la TIFF Oradea, recitalul de poezie „Omul și Taina lui” devenind un spectacol care a transpus publicul într-o atmosferă feerică timp de aproape două ore.

În cele trei zile de festival, la Universitatea Partium au rulat 12 filme care au atras zilnic sute de spectatori, unul din momentele de vârf fiind întâlnirea publicului cu actorul și regizorul Vlad Zamfirescu, imediat după premiera „Secretul fericirii”.

Sinagoga Sion a fost gazda celor mai autentice evenimente și întâlniri – producția „Exod de Suflete”, filmată parțial în Oradea și proiectată în prezența regizorului Csaba Bereczki a încântat zeci de orădeni în prima zi TIFF Oradea, în timp ce întâlnirea cu „vocea filmului românesc”, Irina Margareta Nistor, la cineconcertul Studentul din Praga, a umplut spațiul locașului.

După succesul primei ediții și interesul mare din partea publicului, TIFF Oradea va reveni în 2019 cu ediția a 2-a, între 6 și 8 septembrie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS