The Guardian scrie despre tradițiile culinare de Crăciun din 10 orașe europene. Printre ele și Bucureștiul

De la piftie şi sarmale, la julbord sau deserturile delicioase din Lisabona, The Guardian a realizat un top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa.

Lisabona

În timpul sărbătorilor de iarnă, Lisabona se transformă într-un tărâm dulce: prăjituri, produse de patiserie şi deserturi care mai de care îţi fac cu ochiul la fiecare pas, iar cozile care se formează în faţa patiseriilor şi cofetăriilor vorbesc de la sine. SpecialitatI sunt – Sonhos (vise), gogoşi date prin zahăr şi scorţişoară, făcute cu făină, ou sau dovleac fiert pasat.

Bruxelles

Parfumul biscuiţilor copţi cu mirodenii dă startul sezonului festiv în Belgia.

Praga

Mirosul de peşte şi de pâine dulce cuprinde străzile din Praga în perioada Crăciunului. Crap prăjit cu salată de cartofi este preparatul care nu lipseşte de pe masa tradiţională de Crăciun încă din secolul 19. Cehii păstrează mereu un solz, îl usucă şi-l păstrează în portofel ca să le aducă noroc.

Vanocka este o pâine dulce tradiţională, inventată în secolul 16, care este servită în dimineaţa zilei de Crăciun.

Berlin

Unul dintre cele mai vechi mituri legate de Berlin are legătură cu o tradiţie culinară germană şi cu un preşedinte american. În iunie 1963, preşedintele american John F. Kennedy s-a făcut de râs spunând “Ich bin ein Berliner”, care în germană înseamnă sunt o gogoaşă. De fapt, termenul german pentru gogoasă umplută cu gem este Berliner pfannkuchen. Potrivit tradiţiei, la opt gogoşi umplute cu gem, scapi şi una cu muştar pentru un oaspete mai puţin norocos.

Moscova

Salata rusească, o farfurie bogată în maioneză, cu legume, cartofi, şuncă, ouă, este nelipsită de pe masa de Crăciun a ruşilor.

Copenhaga

Budinca rece de orez cremoasă, risalamande, este preparatul preferat al danezilor. Se serveşte cu migdale tocate şi sos fierbinte de cireşe.

Bucureşti

În zonele rurale ale României, tăierea porcului este o tradiţie, notează The Guardian. Farfuriile cu produsele din porc sunt preferate şi în Bucureşti şi în alte oraşe mari. Ţuica, sarmalele, piftia, şoriciul şi jumările sunt şi ele trecute pe listă de către jurnaliştii britanici. Pentru cine vrea să viziteze Bucureştiul în perioada Crăciunului şi să deguste bunătăţurile tradiţionale româneşti, sunt recomandate restaurante precum Caru’ cu bere, Hanu’ lui Manuc şi Curtea Berarilor .

Stockholm

Julbord, bufetul tradiţional suedez, conţine preparate ca Jansson’s Temptation (cartofi cu anşoa), dopp i grytan (pâine cu supă de porc), lutfisk (un fel de piftie de peşte alb), toate servite cu o bere dulce fără alcool, numită julmust.

Paris

Masa tradiţională de Crăciun este celebrată pe 24 decembrie. Înseamnă foie gras, stridii, somon afumat, curcan, prăjitură cu ciocolată, numită buche, şi şampanie.

Madrid

Fructele de mare, mielul, curcanul şi plătica nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Turrón (nuga spaniolă), polvorones (biscuiţi) şi mantecados (biscuiţi cu untură ) sunt dulciurile tradiţionale.