Confidenţialitate

The Guardian: Premierul Republicii Moldova exclude reunificarea cu România

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, exclude o reunificare a ţării sale cu România, în ciuda înmulţirii apelurilor la unire, dar spune că cele două state vor fi “împreună” în Uniunea Europeană, relatează vineri The Guardian în ediţia sa online.

Într-un interviu pentru cotidianul britanic realizat cu ocazia unei vizite la Bruxelles, Pavel Filip a spus că locul Republicii Moldova este ca stat suveran, independent de România.

“S-a vorbit prea mult despre reunificare, identitate, limbă, iar eu vreau să mă uit la dezvoltarea concretă a ţării”, a declarat el pentru The Guardian.

Toate aceste probleme sentimentale ar trebui lăsate pentru vremuri mai bune”, a adăugat el, prezicând că Republica Moldova va fi “împreună” cu România în Uniunea Europeană. “La sfârşitul mandatului meu, vom vedea că acest drum spre UE nu va mai fi discutabil, ci ireversibil“, a subliniat el.

Opoziţia sa faţă de reunificare este împărtăşită de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, deşi 32% dintre aceştia sprijină unirea cu România, conform unui sondaj recent, comentează cotidianul britanic.

Pavel Filip a spus că relaţiile cu România sunt la un “nivel ridicat fără precedent”, dar a atras atenţia asupra interferenţelor din exterior.

“Există ţări care stimulează acest sentiment (naţionalist – n.r.) şi alimentează diviziunea”, a afirmat el, menţionând Rusia şi România.

“Noi nu vrem să fim prinşi în acest joc”, a adăugat el.

Pavel Filip s-a aflat într-o vizită la Bruxelles pentru a discuta despre Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE în 2014.