The Guardian: Mii de românce abuzate sexual și exploatate, în ferme din sudul Italiei

Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, lucrează în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei.

Publicația britanică The Guardian a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai din care reiese că Ragusa este centrul exploatării în zonă.

Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. “Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a adăugat el.

Potrivit unui organizaţii italiene pentru drepturile migranţilor, Proxyma Association, mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în serele din sudul Peninsulei sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor.

MĂRTURII

Jurnaliştii britanici au discutat cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa. Nicoleta Bolos este una dintre ele. “De unde vin eu, din Moldova românească, nimeni nu are un loc de muncă”, a explicat Nicoleta Bolos, în timp ce o alăptează pe fiica sa în vârstă de cinci luni, într-un depozit întunecat de la o fermă din provincia Ragusa. “Salariul mediu acolo este de 200 de euro pe lună. Aici poţi face mult mai mult, chiar dacă suferi”, a adăugat ea.

Toate au povestit că sunt agresate sexual, și lucrează câte 12 ore pe zi, în căldură extremă, fără apă, uneori, fără a fi plătite. Multe spun că rareori sunt plătite cu mai mult de 20 de euro pe zi, deși salariul ar trebui să fie dublu.

În unele cazuri, condiţiile de muncă sunt foarte periculoase. O tânără a spus că s-a îmbolnăvit pentru că a fost nevoită să lucreze cu substanţe chimice fără costum de protecţie.

A trebuit să manipulez alimente acoperite cu pesticide şi m-am îmbolnăvit grav. Tuşeam şi nu puteam să respir”, le-a spus femeia jurnaliştilor britanici.

Eram însărcinată şi am început să mă simt rău, apoi am născut când eram însărcinată în cinci luni. Medicii au spus că a fost prematur, din cauza muncii şi că (bebeluşul – n.r.) va avea, probabil, sechele cerebrale din cauza substanţelor chimice”, a adăugat femeia.

Profesorul Alessandra Sciurba, de la Universitatea Palermo, coautor al unui raport din 2015 care a documentat abuzurile la care sunt supuse româncele în Sicilia, spune că s-au deteriorat şi mai mult condiţiile în ultima perioadă.

Femeile ne spun că sunt nevoite să migreze pentru a se asigura că fiii lor nu vor trăi în sărăcie completă în România, dar ele sunt obligate să rabde condiţii îngrozitoare şi abuzuri”, a afirmat ea. “Nu sunt alte locuri de muncă, ne-au spus femeile, aşa că, pentru a le asigura traiul familiilor lor, au simţit că trebuie să accepte acordul. Este o alegere conştientă pe care o fac. Am fost martori la (…) muncă forţată şi trafic de persoane, aşa cum sunt definite de Organizaţia Internaţională a Muncii, a ONU.

Procurorul Valentina Botti instrumentează mai multe dosare privind agresiuni sexuale şi exploatare prin muncă împotriva fermierilor. Deşi poliţia are zeci de cazuri deschise, un singur fermier a fost condamnat până acum pentru abuzara româncelor.

Răpirile, agresiunile sexuale şi ţinerea oamenilor în condiţii de sclavie reprezintă trei infracţiuni majore pe care le-am detaliat în anchetele noastre de până acum”, a subliniat ea.

“Vorbim despre posibil mii de femei românce victime ale unor abuzuri grave. Foarte puţine femei ies în faţă cu poveştile lor. Majoritatea acceptă abuzul ca pe un sacrificiu personal pe care trebuie să îl facă, dacă vor să îşi păstreze locurile de muncă. Implicaţiile pierderii locurilor de muncă pentru multe dintre ele sunt devastatoare”, a explicat magistratul.

Eliza, o româncă de 45 de ani, a povestit că simte că nu a avut de ales atunci când noul să angajator a violat-o, în prima sa zi de muncă. “Am încercat să fug, dar mi-a spus clar că, dacă nu fac acest lucru, va trebui să plec”, a povestit ea.

Creşterea enormă a româncelor care fac avort în Sicilia este alarmant pentru medici şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

Potrivit Proxyma, deşi româncele reprezintă 4% din femeile din provincia Ragusa, fac 20% dintre avorturi.

Cele care depun plângere pentru abuzurile suferite nu îşi mai găsesc, de multe ori, de muncă în alte părţi.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS