Confidenţialitate

The Economist: „România, ca în Italia anilor 70” | AUDIO

„România, ca în Italia anilor 70” – titrează săptămânalul britanic „The Economist” într-o analiză privind situația din țara noastră. Muncitorii străini vin să muncească în România și, notează publicația, țara noastră „este pe punctul de a trece de la o țară de emigranți la una de imigranți” în condițiile în care economia a crescut constant în ultimul deceniu. Dacă în 2017, România acorda 3.000 de permise pe an pentru muncitorii din afara Uniunii Europene, în 2022 s-au acordat 100 de mii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu o generație în urmă, românii stăteau la coadă pentru mâncare. Astăzi, cozile au revenit în București, dar cei care stau la rând nu sunt români, începe analiza The Economist.

Pe o stradă, refugiații ucraineni se aliniază în fața unui centru de distribuire a ajutorului. Într-un alt loc, nepalezi, oameni din Bangladesh și alții așteaptă în fața unui birou de imigrare pentru reînnoirea permiselor de muncă și de ședere. Asemeni Italiei în anii 1970, România este pe punctul de a trece de la o țară de emigranți la una de imigranți.

Nikky, o bonă nigeriană, spune că ideal ar fi să lucreze în Marea Britanie, dar preferă locuiască legal aici decât ilegal acolo.

Atharv, un inginer IT indian și Nico, un barman din Sri Lanka, își așteaptau norocul. Deși nu vorbesc limba română, acest lucru nu a fost o problemă până acum.

Sursa foto: The Economist

Hotelurile, barurile și restaurantele au o nevoie disperată de lucrători. Nevoia cea mai mare, subliniază revista britanică, este în construcții. O firmă din acest domeniu are 200 de străini angajați din totalul de 350.

Problema, spun reprezentanții patronilor, este că până la 40% dintre noii recruți pleacă în câteva luni pentru a-și încerca norocul, ilegal, în țări care plătesc mai bine.

Federația Angajatorilor din Construcții arată că sectorul are nevoie de cel puțin 100.000 de muncitori noi până la sfârșitul anului 2024 în condițiile în care explozia de proiecte în infrastructură este stimulată de fondurile europene de reconstrucție post-pandemie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mircea Coșea: Renegociem sau nu PNRR, România a devenit un stat eșuat, așa a spus președintele. Este și un stat perdant. România pierde în permanență | AUDIO