Confidenţialitate

Testul TIMSS: Doar 10% dintre elevii români îndrăgesc matematica | AUDIO

Doar 10% dintre elevii români îndrăgesc matematica, iar 22% dintre ei nu reușesc să rezolve nici probleme elementare la această materie.

Această situație este relevată de rezultatele ultimelor teste TIMSS, cele din 2019, care măsoară performanța la științe în peste 60 de țări.

Expertul în evaluare, profesor universitar Dragoș Iliescu spune că România se află pe ultimul loc în Europa, însă poate recupera decalajul.

”România are, din nou, un scor mai degrabă redus, cel mai redus scor dintr-o țară europeană participantă la studiu, dar nu un scor atât de mic să nu fie recuperabil relativ rapid cu investițiile corecte. Și umătorul grafic prezintă ecartul în benchmarkuri, din nou, pentru România, un ecart foarte,foarte mare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, directorul Direcției Curriculum, Evaluări și Examene din Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, spune că pentru majoritatea elevilor români, matematica este o sperietoare.

Iar cei care se descurcă, obțin rezultate bune dacă problemele sunt unele șablon, previzibile.

”Dacă ne uităm la rezultatele copiilor noștri, ei au rezultate mulțumitoare la ceea ce se numește low order thinking, reacția în probleme familiare, în probleme de tip manual, în rețete. În schimb, nu reacționează deloc bine la contexte noi. Și dacă stăm și ne gândim că ceea ce ne trebuie pentru secolul 21 e transferul, modelarea, flexibilizarea, ne dăm seama că aici avem foarte, foarte mult de lucru, iar felul în care îl putem aborda, care nu este foarte complicat, este contextualizarea și crearea de conexiuni”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rezultatele testelor TIMSS mai arată că doar 3% dintre elevii români au scoruri ridicate la matematică.