Testarea fumătorilor permite diagnosticarea la timp a cancerului pulmonar

Nu uitaţi că nu toti pacientii cu diagnosticul de cancer pulmonar sunt fumatori. Factorii genetici sau fumatul pasiv reprezintă alte cauze ale acestuia.

Este important să cunoaștem faptul că atunci când identificăm problemele de sănătate la timp acestea vor putea fi tratate eficient.

Mai multe boali grave pot fi prevenite înlăturând unul dintre factorii de risc majori pentru multe afecțiuni, fumatul. Dintre acestea, cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de deces apărut în urma tumorilor maligne.

Societatea Americană de Cancer a stabilit de curând un program de screening privind cancerul pulmonar. Sunt vizate persoanele cu vârsta peste 55 de ani care au fumat 1 pachet de țigări pe zi timp de 30 de ani sau 2 pachete pe zi timp de 15 ani. Și foștii fumători înrăiți care întrunesc aceste condiții pot fi supuși testelor deoarece riscurile de apariție a cancerului scad după renunțarea la fumat, dar rămân totuși ridicate.

Dintre metodele de testare, în ghidul de screening mai eficientă s-a dovedit a fi tomografia computerizată. Această metodă a contribuit la prevenirea a mai multor decese decât radiografia pulmonară simplă.

Un sfert din totalitatea pacientilor nu prezinta simptome sugestive in momentul in care se stabileste diagnosticul de cancer pulmonar.

Restul pacientilor au simptome precum tusea, expectorația cu sânge, respirația îngreunată, șuierătoare, durerile toracice și scădere ponderală marcată.

Adresaţi-vă unui medic imediat ce observați apariția acestor simptome.