Test de diagnosticare a maladiei Alzheimer

«Neurotrack» permite depistarea bolii cu şase ani înainte de apariţia simptomelor

Un nou test de diagnosticare a maladiei Alzheimer, cu mult timp înainte de apariţia primelor simptome, a câştigat premiul pentru inovaţie în sănătate, in Statele Unite.

«Neurotrack» permite depistarea bolii printr-un test informatizat de detectare a mişcării ochilor, cu şase ani înainte de apariţia simptomelor.

În prezent, maladia Alzheimer este descoperită doar după ce toate simptomele s-au manifestat, explica producatorul testului.

Noua tehnologie va fi disponibilă la inceput pentru laboratoarele farmaceutice, iar apoi pentru medici şi spitale.

Persoana care face testul trebuie să compare imagini vechi si noi care apar pentru o scurtă perioadă de timp pe un ecran.

Perturbările în funcţionarea zonei din creier responsabile de capacitatea de memorare pot fi depistate studiind felul în care subiectul testarii îşi mişcă ochii şi arata interes pentru imaginile noi, în raport cu cele cu care e familiarizat.

Testul a fost realizat în colaborare cu Universitatea Emory din Atlanta şi o echipă de cercetători în ştiinţe neuronale.

Oamenii de stiinta au monitorizat ani de-a rindul evoluţia participanţilor la studiu, dintre care unii au dezvoltat maladia Alzheimer.