Confidenţialitate

Terra, la pragul a 8 miliarde de locuitori

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, populaţia Terrei va ajunge, marți, la 8 miliarde de locuitori.

Atingerea acestui prag este o consecință a creşterii treptate a duratei de viaţă în rândul oamenilor, datorită îmbunătăţirii sistemului de sănătate publică, a creşterii gradului de igienă şi a educaţiei.

Borna primului miliard a fost atinsă în anul 1804. National Geographic amintește că trecuseră aproape 300.000 de ani de la apariţia pe Pământ a speciei Homo sapiens.

În 2037, populaţia planetei va ajunge la 9 miliarde de locuitori, semn că ritmul de creştere generală a populaţiei globale încetineşte, ceea ce se explică printr-un grad mai mare de educaţie sexuală, confort și individualism.

Ţările cu cele mai ridicat  nivel  de fertilitate tind să fie cele cu cel mai mic venit pe cap de locuitor. Astfel, creşterea populaţiei globale a devenit, de-a lungul timpului, din ce în ce mai concentrată printre cele mai sărace ţări ale lumii, majoritatea fiind în Africa sub-sahariană, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Secretarul general al ONU a declarat că atingerea pragului de 8 miliarde de locuitori este un moment de celebrare a diversității. Antonio Guterres a atras totodată atenția asupra nevoii de protejare a resurselor planetei, care sunt tot mai limitate.