Confidenţialitate

Terenul pe care funcționează mai multe restaurante din Parcul Herăstrău ar fi fost acordat patronilor ilegal, notează Hotnews

Afacerea Herăstrău: o anchetă jurnalistică realizată de Hotnews arată că terenul pe care funcționează mai multe restaurante din Parcul Herăstrău ar fi fost acordat ilegal celor care dețin respectivele localuri.

Publicația online Hotnews a obținut un răspuns de la autorități potrivit căruia terenurile au fost acordate de Sectorul 1, dar fără acordul Primăria Capitalei, deci fără respectarea legii, notează jurnaliștii.

În Parcul Herăstrău, monument istoric, sunt peste 50 de terase și restaurante, arată jurnaliștii Hotnews, care subliniază că pe Șoseaua Nordului abia dacă mai vezi lacul din cauza pontoanelor uriașe construite pentru terase.

Șapte construcții din parc au fost vândute de Primăria Sectorului 1 în baza unei legi din 2002 – iar terenul de sub acestea și din jur a fost concesionat de Primăria Sectorului 1 fără acordul Primăriei Capitalei, deci fără respectarea legii, după cum se arată într-un răspuns transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro.

Pentru restul, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, administratorul parcului, a încheiat 44 de contracte de închiriere și asociere în participațiune, iar cele mai îndelungate contracte expriră în 2039. Chiria/redevența pe care o primește municipalitatea pornește de la aproximativ 200 de euro/lună până la 3.000 de euro, sume modice față de profitul obținut de cârciumi.

De asemenea, Honews arată că unele terase și restaurante din Herestrău sunt deținute de  firme controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță, gruparea Cocoș-Bittner-Petrache, Mitică Dragomir, fosta soție a lui Cristi Borcea, și fostul comisar șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța.

În ultimii ani, în loc să scadă numărul construcțiilor, în parc au apărut altele noi se mai arată în articol. Materialul Hotnews poate fi citit aici.