Teodosie, la ”Marşul pentru viaţă”: Arhiepiscopia nu este organizator, este chemător

IPS Teodosie a afirmat că ”Marşul pentru viaţă” nu a fost organizat de Arhiepiscopia Tomisului, dar că instituţia “l-a binecuvântat”.

“Nu este niciun scandal, o lipsă de înțelegere. Nu este organizator (Arhiepiscopia, n.r), este chemător. Sigur, a fost o recomandare către profesorii de religie, eu nu am văzut-o inainte, nu mă semnat-o eu, dacă o vedeam, corectam termenii”, a declarat Teodosie, la actiunea organizată la Constanța.


Întrebat despre adresa Arhiepiscopiei Tomisului către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa în care se spunea că profesorii de religie au obligaţia să participe la “Marşul pentru Viaţă”, IPS Teodosie a spus că prin obligaţie se înţelege ”datoria morală a fiecăruia”.

Participanţii la ”Marşul pentru viaţă” de la Constanţa au început să se adune, de la ora 12.30, în faţa Catedralei Arhiepiscopale.
Peste 300 de persoane au plecat apoi în marş pe străzile din oraş. S-au oprit în Piaţa Ovidiu unde au rostit o rugăciune si au continuat drumul spre Spitalul Judeţean din oraş.

După aproximativ o oră de la începerea marşului, participanţilor li s-a alăturat şi IPS Teodosie.

Pe traseu, numărul celor prezenţi la acţiune a ajuns la aproximativ o mie.

Joi, Asociaţia Secular-Umanistă din România a prezentat o adresă a Arhiepiscopiei Tomisului către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa în care se spunea că profesorii de religie au obligaţia să participe la “Marşul pentru Viaţă”. Inspectorul şcolar de religie din cadrul ISJ afirma însă că profesorii de religie au doar o obligaţie morală, având în vedere că au nevoie de binecuvântarea Arhiepiscopiei pentru a putea preda, dar că rămâne la latitudinea fiecăruia dacă va participa sau nu la marş.

Ministerul Educației a reacționat, secretarul de stat Gigel Paraschiv, a declarat pentru „Adevarul” că Biserica nu ăi poate obliga pe angajații din învățamânt să participe la “Marşul pentru viaţă”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS