Ministrul Meleșcanu: Biroul Electoral Central, responsabil de organizarea alegerilor din diaspora

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, luni, că de pregătirea și organizarea alegerilor din diaspora se ocupă Biroul Electoral Central, iar instituția pe care o conduce nu are decât responsabilitatea de a asigura sprijin logistic.

„În ceea ce privește alegerea pentru Parlamentul European. Vreau să precizez un lucru important. În ceea ce privește pregătirea și organizarea alegerilor din Parlamentul European, revine BEC. Există și prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar. Responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligația de sprijin logistic”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Potrivit ministrului, în data de 8 februarie, MAE a transmis o circulară la toate misiunile diplomatice prin care a cerut propuneri privind centrele de votare existente în străinătate și dacă este cazul să fie suplimentat numărul acestora.

„Am solicitat și tuturor ambasadorilor ca propunerile să țină seama de numărul de români (…) și, în al doilea rând, să obțină de la autorități aprobarera de a deschide noi centre de votare”, a mai spus Meleșcanu.

„În peste 400 de secții nu au existat probleme. S-au desfășurat în condiții legale. La mai multe secții au avut loc incidente și, ce este cel mai grav, este că o parte a cetățenilor nu au reușit să voteze”, a mai punctat ministrul de Externe.

Precizările vin după ce, la alegerile din 26 mai, mulți dintre cetățenii români din diaspora nu au putut vota din cauza cozilor imense formate la secțiile de vot.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS