Confidenţialitate

Tensiuni între Turcia și Franța. Erdogan l-a numit pe Macron „incapabil ambițios”

Relaţiile dintre Paris şi Ankara s-au deteriorat considerabil în ultimele săptămâni din cauza sprijinului pe care Franţa îl acordă Greciei în discuțiile despre zăcămintele din Mediterana.

Turcia susține că are dreptul de a exploata zăcămintele de hidrocarburi într-o zonă maritimă pe care Atena o consideră sub suveranitatea sa.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat joi pe omologul său francez, Emmanuel Macron, numindu-l „incapabil ambiţios”, din cauza sprijinului ferm acordat Greciei în criza cu Turcia din estul Mediteranei.

În timpul unei conferinţe video cu liderii locali ai partidului său, preşedintele turc şi-a justificat politica externă şi l-a atacat, în special, pe şeful statului francez, care l-a criticat dur în ultima perioadă.

„De ce este Turcia în Siria, Libia, în estul Mediteranei, întreabă unii. (…) Dacă Turcia renunţă la orice, Franţa ar putea să rezolve dezordinea pe care ambiţiosul incapabil care o conduce a provocat-o şi să adopte o politică a bunului simţ?”, a afirmat Erdogan, potrivit Le Figaro.

În ultimele săptămâni, Turcia și Grecia au avut mai multe schimburi de replici, au efectuat manevre militare şi au trimis nave în zonă disputată.

Franţa şi-a arătat clar sprijinul pentru Grecia prin desfăşurarea de nave de război şi avioane de luptă în regiune, iniţiativă denunţată de preşedintele turc.

Tensiunea dintre cele două ţări a crescut săptămâna trecută, când şeful statului francez a declarat că „poporul turc, care este un popor grozav, merită altceva”, aparent făcând aluzie la acţiunile guvernului turc şi la consecinţele acestora.

În replică, Erdogan a acuzat Franța și alte ţări din Uniunea Europeană, spunând că au stabilit „capcanele” pentru Turcia şi că au propriile „calcule” referitoare la regiune. „Cu sprijinul naţiunii noastre, vom continua să facem ceea ce este bine, corect şi benefic pentru ţara noastră”, a subliniat el.