Tenisul pregătește schimbări mari de reguli

Regulamentul jocului de tenis s-ar putea schimba radical în următorii ani, iar câteva dintre modificări sunt testate la turneul “Next Gen ATP Finals”, pentru jucătorii sub 21 de ani, care se desfășoară la Milano în această săptămână.

Cea mai importantă, dar cu șanse mici de a fi introdusă la seniori, ar fi regula setului până la 4 gameuri, în care la 3-3 s-ar juca tie-break, fără avantaj la egalitate în game. La 40 egal, s-ar disputa un punct decisiv, iar cel care servește să aleagă și partea de teren din care să o facă.

O altă schimbare majoră ar fi eliminarea nețului la serviciu – deci punctul va continua chiar dacă mingea atinge fileul.

S-ar putea scoate definitiv arbitrii de linie, deciziile fiind luate doar prin cel de scaun și sistemul electronic “Hawk-Eye”.

In plus, fiecare jucător va avea maximum 25 de secunde înainte de a servi, va beneficia de un singur time-out medical și va putea comunica prin căști cu antrenorul după fiecare set.

In fine, la meciurile de simplu nu vor mai exista linii de dublu trasate pe teren, iar tenismanii își vor putea consulta statisticile din timpul jocului, pe o tabletă, tot la finalul setului.

Organizatorii “Next Gen ATP Finals” recunosc că site-ul competiției s-a umplut de proteste ale fanilor, însă majoritatea tinerilor jucători sunt cât se poate de încântați de noile reguli experimentate la Milano.

Turneul din Italia are premii de 390.000 de dolari și reunește mai mulți dintre tenismanii care evoluează deja la seniori, ca Andrei Rublev, Borna Ciorici sau Denis Shapovalov, toți clasați printre primii 60 în topul ATP.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS