Confidenţialitate

Temperatura Mării Negre a înregistrat în octombrie cea mai ridicată valoare din ultimii 40 de ani | AUDIO

Temperatura Mării Negre a înregistrat 20 de grade Celsius în luna octombrie, cea mai ridicată valoare din ultimii 40 de ani. În atmosferă, temperaturile vor trece de 30 de grade Celsius în acest weekend, lucru neobișnuit pentru data din calendar.

Ultima decadă a lunii octombrie se anunță călduroasă în toată țara, inclusiv pe litoral. În weekend se prognozează temperaturi de 30 grade Celsius în aer, la umbră, iar apa mării ar putea atinge din nou 20 de grade, fenomen extrem de rar pentru luna octombrie.

„Se observă, totuși, un trend ascendent al temperaturilor medii multianuale pentru luna aceasta octombrie. Și în acest an, la fel ca și în anul 2020, în luna octombrie au fost înregistrate temperaturi peste media multianuală. Este vorba despre 3-4 grade în plus, dar asta este un fapt pozitiv întrucât oamenii pot veni și cei care sunt mai rezistenți pot face baie în mare”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În această săptămână, Marea Neagră a înregistrat, în dreptul litoralului românesc, 20 de grade Celsius, cea mai ridicată valoare din ultimele patru decenii.

În anul 1953, când a început această statistică, apa mării înregistra 11 grade Celsius în luna octombrie.

Din punctul de vedere al vremii, maximul istoric al acestei luni a fost atins în anul 1952 la Armăşeşti, judeţul Ialomiţa, când s-au înregistrat 39 de grade Celsius.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: MotoGP: Marele Premiu al Australiei, mutat duminică din cauza condițiilor meteo | AUDIO