Confidenţialitate

Teleorman: Operațiune dramatică de salvare a unui copil blocat într-un puț de 6 ore

Operațiune dramatică de salvare a unui copil de doi ani blocat de aproximativ 6 ore într-un puț în localitatea Balta Sărată, din județul Teleorman.

Copilul a căzut marți, în jurul orei 11.00, într-un puț foarte îngust, care are o adâncime de 16 metri și un diametru de doar 30-35 de centimetri.

Zeci de salvatori se află la fața locului. Au fost mobilizate forțe inclusiv din București, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Operațiunea este coordonată de primul adjunct al Inspectorului General al IGSU.

”Noi am mobilizat forțe și din București. Au plecat și salvatorii speciali de la ISU București –Ilfov”, a spus Raed Arafat la Europa FM.

A fost trimis inclusiv un aparat experimental pentru intervenţii în spaţii înguste, dar care nu a mai fost ultilizat în astfel de cazuri.

”Am trimis un aparat experimental, care îl deține o persoană, și care poate să ajute la scoaterea copilului”, a precizat Raed Arafat.

Oficialul a adăugat că micuțul este încălzit.

”Pompierii au reușit să introducă aer cald în puț, există oxigen, există luminare și o cameră care permite vizualizarea copilului și urmărirea stării sale. Din ultimele informații (la ora 16.15 n.r.) copilul era stabil din punct de vedere medical, deci nu era hipotermic. Din momentul în care au început să încălzească acolo, riscul hipotermiei a scăzut semnificativ”, a adăugat Arafat.

Este însă dificil să se ajungă în puț, a precizat Raed Arafat, adăugând că operațiunea ar mai putea dura câteva ore bune.

”Ajungerea la copil este o problemă pentru că sunt diferite metode prin care se poate aborda situația. Una este acest aparat experimental care reprezintă o tijă, se introduce și intră sub copil și-l ridică, până la excavarea și săparea până la nivelul la care este copilul”, a mai spus șeful DSU.

Raed Arafat a declarat că toate metodele sunt riscante, iar excavarea a început încă de la primele momente ale intervenției.

Echipele de salvare decid însă ce metode vor urma pentru salavarea copilului, a adăugat Raed Arafat.

Inclusiv folosirea acelui aparat este periculoasă pentru că există riscul ca, în timpul folosirii lui, copilul să se destabilizeze și situația sa s-ar agrava.

Copilașul e blocat la o adâncime de 16 metri și este prea mic pentru a putea coopera cu echipajele de salvatori, anunță pompierii.

Martorii spun că minorul a căzut în fântână după ce s-a urcat pe un scaun. Mama acestuia, însărcinată în nouă luni, a fost preluată de un echipaj al Ambulanței în urma șocului suferit.

Operaţiuni de salvare similare

Pe 11 iunie 2001, o fetiţă în vârstă de doi ani, Alina Prisăcariu, a fost salvată dintr-un puţ din localitatea Pipera, de lângă Bucureşti.

Fetiţa căzuse într-un puţ cu diametrul de 30 de centimetri, plângea şi era speriată. O tânără de 18 ani şi doar 40 de kg a avut curajul să coboare să o salveze.

Oana Furnică a fost legată cu frânghie şi băgată, cu capul în jos, prin gura puţului. Prima încercare a eşuat, dar a doua oară operaţiunea a fost un success. Momentul în care tânăra firavă a ieşit legată cu frânghii dintr-un puţ cu diametrul de 30 de centimetri, plină de noroi, cu fetiţa în braţe, a rămas în istoria televiziunilor din România.

Pe 13 aprilie 2013, într-o localitate din Dolj, Gabriel, un băieţel de 3 ani a căzut în fântâna din curtea casei, adâncă de 15 metri.

După ce vreme de două ore s-au chinuit să disloce tuburile fântânii cu excavatorul, salvatorii au decis să coboare un alt copil pe tubul îngust: Marian Becheanu, de 14 ani, a acceptat să fie legat de picioare şi coborât în fântână.

Curajosul adolescent l-a salvat pe micuţul de trei ani şi a rămas pentru opinia public drept “eroul din Segarcea”.