TEHERAN: Șeful diplomației iraniene demisionează

Artizan al acordului internaţional privind programul nuclear al Iranului, încheiat cu Marile Puteri în 2015, Mohammad Javad Zarif a anunțat că demisionează din postul de ministrul de Externe al Republicii Islamice.

Gestul este unul intempestiv.

„Îmi cer scuze că nu mai pot continua în funcţie şi pentru toate greşelile în îndeplinirea îndatoririlor mele”, a notat acesta, într-un mesaj postat pe Instagram.

„Sunt extrem de recunoscător poporului iranian şi conducătorilor săi pentru mărinimia de care au dat dovadă timp de 76 de luni”, a adăugat el.

Demisia trebuie, totuşi, acceptată de preşedintele iranian, Hassan Rohani.

Mohammad Javad Zarif a fost negociatorul-şef, de partea iraniană, al acordului încheiat în 2015 între Republica Islamică şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) pentru a pune capăt la 12 ani de criză în jurul chestiunii nucleare iraniene, amintește Agerpres.

Adversar politic al ultraconservatorilor iranieni, el a văzut în ultimele luni o intensificare a criticilor la adresa lui după decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a retrage unilateral ţara sa, în 2018, din acest acord.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS