Confidenţialitate

Tavan prăbușit la Școala 141: Primăria Sector 5 are nevoie de timp pentru documentare. Arhiva e în alte locații

Buimăceală în rândul autorităților din București, după ce tavanul de la etajul al doilea al Școlii 141 s-a prăbușit joi dimineață.

Programul ”Școala Altfel” a făcut ca niciun elev să nu fie rănit, fiind evitată astfel o tragedie de proporții.

Singura reacție: ”ne bucurăm că niciun elev nu a pățit nimic”. Iar prima măsură: toți copiii vor fi mutați de lunea viitoare la școala 127 din același sector.

Contactat de Europa FM, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a spus că nu are timp de declarații și că mai întâi vrea să strângă informații despre problemele școlii. Ulterior, reprezentanții biroului de presă al primăriei ne-au cerut în scris întrebările, dar au venit cu răspunsuri vagi.

Întrebați când au fost făcute ultimele lucrări la Școala 141 și ce firmă s-a ocupat de ele, reprezentanții primăriei au declarat că nu pot oferi clarificări pentru că e vorba de documente care provin din perioada în care era altă conducere, iar sediul primăriei era în altă parte. Prin urmare arhiva este depozitată în alte locații și e nevoie de timp pentru documentare.

”Fiind vorba despre documentații care provin din perioada în care Sectorul 5 avea o altă conducere administrativă, iar Primăria își desfășura activitatea într-un alt sediu decât cel din prezent, arhiva instituției este depozitată în alte locații. Nefiind structurată într-un mod care să faciliteze o căutare rapidă, activitatea de identificare a documentațiilor este una care necesită alocarea unui timp suplimentar”, se arată în răspunsul către Europa FM.

O altă întrebare a fost dacă s-a luat vreo măsură preventivă în momentul în care s-a decis că unitatea trebuie reabilitată în vară, astfel încât elevii să nu fie în pericol. Din răspuns aflăm că raportul nu făcea referire la respectivul plafon, ”acesta nedând vreun semn cum că s-ar putea prăbuși”.

”Școala 141 a fost înscrisă, alături de alte 10 școli, într-un program pe care Primăria Sectorului 5 și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Pubilce și Fondurilor Europene îl derulează. Pentru identificarea tipurilor de lucrări considerate necesar a fi executate au fost desemnate echipe care să meargă în fiecare dintre unitățile de învățământ, discutând cu conducerea acestora. Au fost întocmite rapoarte prin care erau inventariate problemele și prin care era identificat tipul de lucrări care ar trebui executate. Este și cazul Școlii nr. 141, al cărei raport facea referire la multe alte aspecte care ar trebui remediate, dar nu făcea referiri la vreo problemă identificată la nivelul respectivului plafon, acesta nedând vreun semn cum că s-ar putea prăbuși”, mai anunță Primăria Sectorului 5.

Joi seară, primarul Daniel Florea anunța pe scurt primele măsuri. ”interzicerea totală a accesului, înseamnă că vom face imediat o expertiză”.

Așadar, o altă expertiză la școală pentru identificarea problemelor.

Joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Maria Manea, declara la Europa FM că școala fusese recent expertizată și urma să fie reabilitată în această vară.

Tavanul s-a prăbușit joi dimineață. Dar ce s-ar fi întâmplat în cazul în care tavanul s-ar fi prăbușit într-o zi obișnuită?

”Puneți o întrebare ipotetică la care nu pot să vă răspund. Ceea ce putem să spunem și să ne bucurăm pentru asta este faptul că niciun elev nu a avut de suferit de pe urma acestui eveniment. (reporter: Dar acolo era un pericol, s-a prăbușit tavanul, putea să se prăbușească săptămâna trecută). Da, sunt de acord cu dumneavoastră”, a spus Maria Manea la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt însă și alte întrebări, care deocamdată nu au niciun răspuns.

Școala 141 din cartierul Rahova face parte dintr-un program de lucrări al Primăriei Capitalei. Din documentele Primăriei reiese că unele lucrări ar fi început în 2009, dar că ele nu s-au terminat nici acum.

O firmă din Buzău câștigase licitația, valoarea contractului pentru această unitate și alte 2, fiind de peste 2 milioane de euro.

Imaginile apărute în presă nu arată însă că școala ar fi fost reabilitată.

De altfel, reprezentanta Inspectoratului Școlar ne-a declarat că la școală nu s-au mai făcut lucrări din 2004. Totuși, joi Consiliul Local Sector 5 va aloca 3,9 milioane lei pentru consolidarea Școlii 141.

Ce spun însă reprezentanții Asociațiilor de Părinți?

Reprezentantul Federației Asociațiilor de Părinți în București, Eugen Ilea, declară pentru Europa FM că administatorul școlii a cerut de nenumărate ori Primăriei să repare tavanul, însă niciodată nu s-au găsit banii necesari.

”Administratorul școlii a făcut de-a lungul timpului demersurile necesare, adică cereri pentru reparații în vederea reparării acelui tavan, care, după înregistrările apărute, se vedea clar că era o problemă de mai mult timp, nu de ieri sau de astăzi, dar datorită bugetului mic nu au fost fonduri necesare pentru alocare către școala respectivă”, a declarat Eugen Ilea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursă foto: Facebook/Radu Ciorniciuc