TATP, supranumit “Mama Satanei”, explozibilul preferat de jihadiştii din Statul Islamic

Bombele folosite de teroriștii de la Bruxelles au fost făcute din substanţe ieftine şi disponibile în orice supermarket. Triperoxidul de triacetonă (TATP) pare a fi explozibilul preferat de jihadiştii din Statul Islamic. Este supranumit “Mama Satanei”, pentru că poate fi detonat de la o ţigară sau la căldură excesivă. Mai mult, nu e detectat de scannerele de pe aeroporturi, ci doar de câini special antrenaţi. Potrivit expertilor, 4 kilograme de TAPT sunt suficiente pentru a produce distrugeri similare celor de la Bruxelles.

Triperoxidul de triacetonă a fost experimentat de insurgenţii palestinieni în anii ’80. Explozibilul a fost folosit la atentatele de la Londra, din 2005 și în atacurile de la Paris, de anul trecut. Urme de TATP s-au  descoperit și într-o serie de atentate dejucate în Europa din 2007 pîna azi.

Ingredientele din care e produs pot fi achiziţionate de la aproape orice supermarket sau magazine de amenajări interioare. Toate substanţele folosite de teroriştii de la Bruxelles –precum diluant de curăţat ţevile şi dizolvant pentru lacul de unghii – au costat mai puţin de 40 de euro. De anul trecut, la nivel european,  vânzarea şi folosirea de substanţe chimice care pot fi folosite la fabricarea explozibililor e restricționată.  În Franţa, însă, peroxidul de hidrogen este vândut pentru  curăţarea piscinelor, iar dizolvantul pentru lacul de unghii nu are cum să fie interzis.

Atacatorii de la Bruxelles și-au pregatit bombele intr-un apartament situat într-o clădire aflată în renovare. Așa nu și-au deranjat vecinii și puteau spune oricînd că materialele sunt pentru reparații. La perchezițiile de după atentate, anchetatorii au descoperit 15 kilograme de TATP şi 180 de litri de substanţe chimice folosite la bombe. Fabricarea unor cantităţi mari de  triperoxid de triacetonă dureaza câteva săptămâni, însă substanţa poate fi folosită doar  câteva zile, fiind instabilă.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS