Confidenţialitate

Țările est-europene, groapa de gunoi a Europei? Oficialii străini atrag atenția că gustul produselor din estul continentului diferă de cel al alimentelor din Occident

            Au produsele alimentare de pe piața est-europeană același gust precum cele din Occident?

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului va face verificări după ce țări precum Ungaria, Cehia și Slovacia au spus, între altele, că – cităm – ”Europa de Est e groapa de gunoi a Europei”.

Oficiali din aceste țări au tras un semnal de alarmă față de existența unui posibil dublu standard al produselor similare.   Statele cer și României să verifice acest lucru.

Mulți români care au călătorit în vestul Europei au susținut că unele dintre produsele pe care le-au consumat au alt gust, deși aceleași sortimente le regăsim și în magazinele din România.

Există și un punct de vedere oficial pe acest subiect: ministrul ceh al Agriculturii a fost ferm în exprimare și a spus, cităm, ”țările din Centrul şi Estul Europei sunt coşul de gunoi al continentului”.

La rândul lor, autoritățile din Slovacia au descoprit diferențe de gust, compoziție și gramaj la cel puțin 10 produse – care se vând, sub aceeași marcă, atât în vestul cât și în estul Europei.

” (…) în mod clar, vezi rezultatele, le simti. Ni s-a spus ca e vorba de preferințe și gusturi, dar cand vorbesc cu familia mea, cu colegii mei, nimeni nu vrea aceste produse de calitate inferioara”, a declarat, pentru Hotnews, ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia.

La solicitarea Europa FM, reprezentanții ANPC ne-au transmis că, deocamdată, nu au fost depuse reclamaţii cu privire la un astfel de posibil dublu standard.

Totuși, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului  va discuta cu autorităţile care au competenţe în domeniu și va cere un punct de vedere și marilor lanțuri comerciale.

ANPC a luat act de semnalele transmise de mass-media referitoare la posibilitatea existenţei unor diferenţe de calitate a unor produse destinate pieţei româneşti faţă de aceleaşi produse comercializate în ţările din Vestul Europei. Până acum, la ANPC nu au fost depuse reclamaţii cu privire la un astfel de posibil dublu standard. Pentru clarificarea acestei informaţii, ANPC va iniţia demersuri pentru o serie de întâlniri interinstituţionale cu autorităţi care au competenţe în domeniu. În cel mai scurt timp, vom stabili un plan de acţiune comun. Vom solicita profesioniştilor care fac parte din lanţul comercial să ne transmită poziţia lor privind posibila practică a dublului standard, conform căreia produsele comercializate în România ar fi inferioare din punct de vedere al calităţii celor similare comercializate în ţări din Vestul Europei. Concluziile desprinse în urma acestor demersuri vor fi aduse la cunoştinţa Comisiei Europene atât direct, cât şi prin europarlamentarii României, pentru a putea stabili o abordare unitară, în concordanţă cu politicile de protecţie a consumatorilor din Uniunea Europeană“, se arată într-un comunicat ANPC transmis postului nostru de radio.

Concluziile verificărilor vor fi prezentate Comisiei Europene.