Țara și suvenirul potrivit: cu ce amintiri materiale să te întorci din vacanță?

Pe lângă amintiri și poze, suvenirurile fac parte și ele din farmecul vacanțelor. Însă, trebuie să avem grijă să nu dăm banii pe kitsch-uri ori pe lucruri prea scumpe, care nu merită prețul cerut. Prin urmare, atunci când cumpărăm cadouri din vacanță – chiar dacă sunt doar mărunțișuri precum magneți de frigider sau brelocuri – sunt câteva reguli de care ar fi bine să ținem cont.

Una dintre reguli este să alegem suveniruri care chiar să reprezinte destinația în care ne aflăm. De exemplu, din Olanda putem cumpăra tradiţionalii saboţi de lemn, din Belgia – halbe de bere în miniatură, din Portugalia –pălării sau genți din plută. Ne putem îmbogăți colecția de brelocuri cu o mini-statuetă a Turnului Eiffel. Tot din Franța, ne putem întoarce acasă cu o cutie de macarons sau cu un vin de Bordeaux.

Eiffel_tower_models

Grecia este renumită și pentru mâncarea bună, așa că putem cumpăra borcane cu măsline ori condimente. Sigur v-au atras atenția și pisicile tolănite la soare peste tot, așa că puteți să le aduceți celor dragi vederi cu pisicile Greciei.

pisici grecia

Din Turcia, putem cumpăra rahat cu fistic, șaluri sau un set de cafea, din Egipt ori Israel – mirodenii și fructe uscate. Din sudul Italiei, cumpărați ardei iuți, din Maroc – ceramică pictată manual, păpuși Matrioșka din Rusia, prăjituri din făină de orez din Japonia ori ciocolată cu lapte de cămilă din Dubai.

Dacă stați bine cu stomacul, cumpărați din Vietnam o sticlă cu vin de șarpe. E o băutură neobișnuită făcută din vin de orez, în care sunt introduse diverse specii de șerpi.

 

De pe meleagurile noastre, putem să cumpărăm ca suvenir vase din ceramică de Horezu, Baia Mare sau Corund, ii țesute manual (chiar dacă prețurile depășesc de multe ori bugetul de vacanță), țesături tradiționale, ouă încondeiate sau, de ce nu?, delicatese culinare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oricum, indiferent de destinația aleasă, cadouri inspirate găsim mai ales la producătorii locali și mai puțin în centre comerciale. Dacă aveți cum, negociați cu vânzătorii – și asta ar fi o altă regulă – pentru că, de obicei, prețurile sunt umflate.

Articole Similare