Confidenţialitate

Țara Bârgăului, Tihuța și Colibița, atracții tusitice prea puțin cunoscute românilor – GALERIE FOTO

Țara Bârgăului se întinde, de la est la vest, între Pasul Tihuța și localitatea Rusu Bârgăului și este una dintre cele mai fascinante zone din România. Cu toate acestea, puțini turiști români cunosc potențialul zonei.

La mijlocul lunii decembrie, Asociația Țara Bârgăului-Tihuța-Colibița alături de Colibița Travel au invitat mai mulți reprezentanți ai agențiilor de turism într-un tur al zonei și al pensiunilor și hotelurilor care-i pot primi pe turiști pe tot parcursul anului.

“Eu cred ca discuțiile ar trebui să aibă loc de față cu factorii decizionali și autoritățile din zoni. În sensul în care trebuie să recunoaștem un aspect foarte important, județul Bistrița Năsăud, față de Maramureș și Bucovina, nu este promovat mai deloc”, remarca unul dintre participanți – Mihail Dănăilă, agent de turism din București.

Pe lângă relaxare, vizitatorii pot să învețe cum se face pâine în mod tradițional în celebrul atelier de pâine organizat Ioana Hangan din Bistrița Bârgăului sau pot învăța să facă chiar ei suvenirurile pentru cei dragi într-un atelier de creație condus de Pop Anicuța.

Pâinea din Țara Bârgăului este o tradiție despre care se spune că este unică în România, având la mijloc un aluat pregătit într-o covată veche de 300 de ani cu ingredientele obișnuite – apă, sare, făină, drojdie – dar după ce se lasă la dospit o oră, îmbogățit cu un ingredient special – slănina.

Pensiunile întâmpină în această perioadă turiștii cu dansuri populare și tradiții prezentate de ansamblul Plaiurile Bârgăului, dar și colinde aduse în straie populare, oferind o atmosferă pur românească și autentică întregii experiențe.

De altfel și participanții la acțiunea de informare inițiată de Asociația Țara Bârgăului-Tihuța-Colibița alături de Colibița Travel au considerat că acestea ar putea fi printre punctele forte în începerea unei campanii de promovare pentru regiune.

În zona Pasului Tihuţa se găseşte şi Staţiunea Piatra Fântânele, mult mai puţin cunoscută decât staţiunile prahovene, dar care oferă numeroase opţiuni în ceea ce priveşte activităţile de agrement, mai ales în timpul sezonului rece.

Prin Pasul Tihuţa se poate ajunge la Lacul Colibiţa, lacul artificial de acumulare, care se întinde pe 27 de hectare şi are un volum de 65 de milioane de metri cub de apă.

Lacul Colibiţa a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din judeţul Bistriţa-Năsăud, însă mai are mult pentru a-și atinge pe deplin potențialul turistic, ținând cont de peisajele de basm pe care oricine le poate descoperi aici la pas.

Colibiţa este o localitate situată la nici 50 de kilometri de Bistriţa, la poalele Munţilor Călimani şi Bârgău. Mai multe studii au arptat că aerul de aici este puternic ozonificat și benefic pentru sănătate. Informaţii despre proprietăţile curative ale aerului din Colibiţa au început să circule încă din 1883.

De aici se poate ajunge relativ ușor, urmând un traseu de aproximativ două ore, și în rezervaţia naturală Tăul Zânelor, practic un lac lung de 75 de metri şi lat de 50 de metri, cu o adâncime maximă de 4 metri.

”Nu a existat nicio pensiune care să nu ne aștepte frumos, cu surprize plăcute pentru agenți. De exexmplu, la pensiunea Ștefănut din Prundu Bârgăului, agenții au avut ocazia de a îmbracă vechi costume populare. Fiecare pensiune și-a prezentat cât a putut de bine locația, serviciile asigurate, dar și câteva ponturi pentru viitorii turiști. Agenții participanți au avut ocazia sa testeze produse tradiționale participând la Atelierul de pâine organizat de doamna Ioana Hangan din Bistrița Bârgăului.

Au vizitat atelierul de creație al doamnei Pop Anicuța tot din Bistrița Bârgăului. Am fost plăcut impresionați de colindele, dansurile populare și tradițiile prezentate de ansamblul Plaiurile Bârgăului. La final, am zis că ne dorim un feedback de la fiecare participant. Toți nu-au spus că zona merită promovată și introdusă în circuite sau recomandată pentru sejururi”, spune Andreea Spânu, organizatoarea turului de informare.


FOTO: Ovidiu Chifa /Asociația Țara Bârgăului-Tihuța-Colibița / Colibița Travel