Confidenţialitate

Tânăra reformistă Vjosa Osmani, aleasă preşedinte al Kosovo

Jurista Vjosa Osmani a fost aleasă pe cale parlamentară în funcția de președinte al statului Kosovo, consacrând astfel instalarea la putere a unei noi generaţii, hotărâte să pună capăt corupţiei, realtează Agerpres, citând AFP.

În vârstâ de 38 de ani, Vjosa Osmani este cea mai populară personalitate politică din Kosovo și a obţinut 71 de voturi din partea celor 82 de deputaţi prezenţi, mai mult decât cvorumul necesar, potrivit numărătorii oficiale.

Parlamentul kosovar s-a reunit iniţial sâmbătă seară pentru a se pronunţa asupra candidaturii lui Vjosa Osmani, dar parlamentari ai opoziţiei şi minorităţii sârbe au boicotat sesiunea, iar cvorumul necesar de 80 de deputaţi din totalul de 120 pentru validarea alegerilor nu a fost îndeplinit.

Vjosa Osmani este aliata noului premier Albin Kurti.

Mişcarea de stânga Vetevendosje (VV, Autodeterminare) a lui Kurti a câştigat detaşat alegerile legislative din februarie, cu peste 50% din voturi.

Recentele alegeri au confirmat prăbuşirea vechii gărzi a foştilor comandanţi separatişti din războiul împotriva forţelor sârbe (1998-99), care au dominat viaţa politică mai bine de un deceniu