Tablouri de Andy Warhol, furate dintr-un muzeu din Missouri; FBI oferă 25.000 de dolari pentru orice informaţie validă

Federal Bureau of Investigation (FBI) a anunţat luni că oferă o recompensă de 25.000 de dolari pentru orice informaţie validă despre şapte tablouri de Andy Warhol, ce au fost furate dintr-un muzeu din statul american Missouri, săptămâna trecută, informează Reuters.

Tablourile ”Campbell Soup”, parte dintr-un set de 10 serigrafii, în valoare de aproximativ 500.000 de dolari, au fost furate din Muzeul de Artă din Springield, în dimineaţa zilei de 7 aprilie, au precizat reprezentanţii FBI.

Un purtător de cuvânt al FBI a declarat pentru Reuters că nu poate să ofere alte detalii despre circumstanţele în care a fost produs acest furt, în urma căruia autorităţile americane au deschis o anchetă.

Reprezentanţii Muzeului de Artă din Springfield au precizat într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei că spaţiul expoziţional în care a fost comis furtul, ”The Electric Garden of Our Minds: British/American Pop”, în care erau expuse lucrările lui Andy Warhol, a fost închis, ca măsură de securitate.

Aceste serigrafii fac parte din ”Setul Numărul 31” din colecţia ”Campbell’s Soup I”, deţinuţă de Muzeul de Artă Springfield din anul 1985.

FBI a anunţat că mizează pe ajutorul publicului pentru a primi informaţii valide despre aceste opere de artă, ale căror dimensiuni sunt de 94 centimetri x 62 centimetri, şi a rugat toate persoanele care intră în posesia unor astfel de informaţii să contacteze Poliţia din Springfield.

În 2015, Poliţia americană a descoperit că nouă tablouri originale de Andy Warhol, estimate la peste 350.000 de dolari, provenind din seria ”Endangered Species”, au fost furate dintr-un muzeu din Los Angeles şi înlocuite cu copii asemănătoare. Acel furt a rămas nedescoperit timp de mai mulţi ani.

Două dintre tablouri, ”Siberian Tiger” şi ”Bighorn Ram”, au fost ulterior returnate Poliţiei din Los Angeles.

Andy Warhol (6 august 1928 – 22 februarie 1987) a fost un grafician, fotograf, pictor şi realizator de filme american, personalitate a curentului artistic pop-art. Operele sale se vând la licitaţiile de artă cu sume exorbitante.

Sursă: News.ro

Foto: The Andy Warhol Museum/Facebook