Confidenţialitate

Tabloul “Diego y yo”, autoportret de Frida Kahlo, vândut pentru 34,9 milioane de dolari

“Diego y yo” (1949), autoportret al pictoriţei mexicane Frida Kahlo și unul dintre cele în care apare chipul soţului ei, Diego Rivera, a doborât recordul pentru o lucrare a legendarei artiste.

Casa Sotheby’s a anunţat că pictura a fost achiziţionată, contra sumei de 34,9 milioane de dolari, de “Colecţia Eduardo F. Costantini”, numită după antreprenorul şi colecţionarul argentinian, fondatorul Muzeului de Arte Latino-Americane (Malba) din Buenos Aires.

“Diego y yo” devine, de asemenea, cea mai scumpă operă de artă latino-americană din istorie vândută la licitaţie, recordul anterior aparţinând unui tablou de… Diego Rivera, “Los Rivales” (1931), adjudecat pentru 9,76 milioane de dolari la casa Christie’s în 2018.

Realizat în ulei pe masonit, acest tablou este emblematic pentru autoportretele cu privire intensă şi enigmatică care au făcut-o celebră în întreaga lume pe pictoriţa mexicană, figură legendară a feminismului, decedată în 1954 la vârsta de 47 de ani.

Pe acesta, însă, chipul lui Diego Rivera este alăturat celui al Fridei, din ochii ei întunecaţi curgând câteva lacrimi. Diego Rivera, care, la momentul respectiv, era apropiat de actriţa mexicană Maria Felix, este reprezentat cu un al treilea ochi, semn al chinurilor pe care le provoca soţiei sale.