‘Ne-am dat de 3 ori peste cap și-am adus și-n această dimineață un născut de ziua lui. Este vorba de un personaj care a combinat cascadoria cu actoria.
Să zicem că trademark-ul lui a fost cascadoria cu calul, lucru pe care-l poți remarca atât in filmul de debut Dacii, cât și-n seria de filme cu Mărgelatu.
Așadar, astăzi trebuie să ne spuneți cine a fost Buză de iepure și cine a înființat chiar la începutul anilor ’90 prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România. Se spune că a excutat cascadorii sau a colaborat in calitate de consultant pentru scenele de acțiune la mai bine de 150 de producții, parte din ele străine, între acestea numărându-se și filmul Amen.
Tot el a derulat, în timpul vieții, programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii și combaterii delincvenței juvenile.
La final, un indiciu suplimentar: eroul nostru de astăzi a lucrat în tinerețe ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti’, au încercat Vlad Petreanu şi George Zafiu să-i schiţeze portretul lui Szobi Cseh.
Cascadorul Szobi Cseh a murit în noaptea de 1 august 2014, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu.
Szobi Cseh s-a stins din viaţă după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale, hepatice, cardiace şi pulmonare severe, acesta nerăspunzând la tratamentul intensiv aplicat.
Szoby Cseh a fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză şi boală renală. A primit tratament citostatic şi radioterapie, având atunci o evoluţie a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.
Cine a fost Szoby Cseh (Szabolcs Cseh)
Szobi Cseh a fost cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la ‘Dacii’ lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la ‘Amen’ de Costa-Gavras.
Promotorul şcolii de cascadorie din România, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje şi de televiziune, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii.
Szoby Cseh a jucat în filme precum ‘Inimă de ţigan’ (Alexandru Fotea, Iura Luncaşu, 2007), ‘Totul se plăteşte’ (1986), ‘Colierul de turcoaze’ (1985), ‘Masca de argint’ (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria ‘Mărgelatu’), ‘Burebista’ (1980), ‘Profetul, aurul şi ardelenii’, de Dan Piţa, ‘Un august în flăcări’ (1974), ‘Un comisar acuză’, de Sergiu Nicolaescu.
Din 1967, Szoby Cseh a fost promotorul şcolii de cascadorie din România. A ocupat până în 1979 poziţia de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea şi consilier de lupte al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), ipostază în care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse în perioada respectivă de studiourile cinematografice române, care conţineau secvenţe de acţiune-lupte, şi a făcut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.
Pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România, fiind ales preşedinte al acesteia.
Szoby Cseh a fost pasionat şi de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei De Arte Da Vinci.
Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, iniţiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea şi combaterea comportamentului antisocial la copii – pentru integrarea socială a copiilor fără posibilităţi materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiţi de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenţă şi delincvenţă juvenilă.
Cascadorul Szobi Cseh a mai fost decorat cu Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de Cavaler.