Syriza, favorit la alegerile de duminica

Cu 2 zile înainte de alegerile parlamentare din Grecia, partidul de stânga Syriza conduce în topul preferințelor alegătorilor.

Astfel, în timp ce Syriza a acumulat 32,5 la sută dintre intențiile de vot ale grecilor, partidul Noua Democrație, condus de actualul premier, Antonis Samaras, ar putea fi votat de 26,5 la sută dintre alegători.

Aseară, liderul Syriza a organizat un miting la Atena, în timp ce contracandidatul său va încerca să convingă electoratul nehotârât printr-un discurs programat să aibă loc în această seară.

În ultimul discurs înainte de alegeri, liderul partidului favorit, Alexis Tsipras, a declarat că ,,Grecia, dotată cu un Guvern Syriza, îşi va negocia ferm, cu determinare şi împeună cu aliaţii săi din Europa datoria scumpă şi nesustenabilă’.

El a anunțat că finalul campaniei va coincide cu debutul unor perioade ‘dificile’ pentru greci.

,,Este începutul sfârșitului pentru un regim care a aruncat Grecia în sărăcie,, a spus Alexis Tsipras.

La final, Tsipras a fost încurajat pe scenă de președintele partidului spaniol Podemos care le-a spus miilor de greci adunați la miting că odată cu ascensiunea Syriza, ,, vântul schimbării a început să bată în Europa,,.

Grecia se confrunta încă din 2009 cu o gravă criza economică. Datoriile țării au ajuns la 320 de miliarde de euro, adică 175 la sută din produsul intern brut.

240 de miliarde au venit sub formă de împrumut de la troica Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Liderul Syriza vrea acum renegocierea termenilor de rambursare a acestor datorii pentru că grecii au fost supuși în ultimii ani unor măsuri drastice de austeritate. Impozitele au crescut, iar pensiile, salariile și numărul angajaților au scăzut semnificativ.

Recent, Syriza a pus în discuție chiar ieșirea Greciei din zona euro, însă directorul FMI a avertizat că un asemenea gest ar putea avea efecte nocive asupra țării.

Pentru a câștiga alegerile legislative, Syriza are nevoie să obțină cel puțin 36 la sută din voturi. În acest caz, partidul ar obține 151 de mandate din 300 și ar guverna Grecia. Următoarea etapă este alegerea președintelui de către noul Parlament.

În cazul în care în urma acestor alegeri, va fi nevoie de formarea unei majorități prin alianțe, iar partidele nu se vor înțelege, alegerile legislative vor fi reluate în luna martie.