Confidenţialitate

SWING STATES – Statele care pot schimba rezultatul alegerilor americane

Aşa-numitele „SWING STATES” sunt state cu o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi, așadar pot da un vot nu neapărat previzibil. Principalele swing states în 2016 sunt Florida, Ohio şi Pennsylvania. Printre alte state importante se numără Wisconsin, New Hampshire, Minnesota, Iowa, Michigan, Nevada, Colorado şi Carolina de Nord.

 

Dacă vă întrebați de ce Donald Trump și Hillary Clinton își direcționează eforturile către Florida și Ohio trebuie să știți că, în scrutinele recente, preşedinţia a fost câştigată în aceste state. Al treilea, respectiv al şaptelea stat ca mărime din SUA, cu 29, respectiv 18 electori, Florida şi Ohio oscilează în permanenţă între Partidul Democrat şi cel Republican.

 

De asemenea, candidatul care a câştigat în cele două state a câştigat şi preşedinţia la aproape fiecare scrutin din ultimele cinci decenii, se arată într-o analiză News.ro.

 

State cheie pentru Donald Trump

Antagonizarea multor republicani dar și controversele care îl înconjoară pe Donald Trump ar putea face ca state care în mod traditional erau castigate de candidatul Partidului Republican, să fie în 2016 câștigate de Hillary Clinton.

Un exemplu ar fi Carolina de Nord, un stat în care electoratul în general republican este acum divizat între Clinton și Trump. Când Barack Obama a câştigat în Carolina de Nord în 2008, a fost primul democrat care a reuşit să facă acest lucru după Jimmy Carter. Mitt Româney a recâştigat statul sudic în 2012.

Alte state traditional castigate de republicani dar care acum ar putea înclina către democrata Clinton sunt: Arizona, Georgia şi Missouri.

Donald Trump pare să aibă asigurată susţinerea a 180 de electori, astfel că are nevoie să câştige în mai multe „swing-states”. La nivel teoretic, republicanul mai are încă şanse să câştige, dar acestea sunt reduse.

Cele mai intense lupte se vor duce în Ohio, Florida, Carolina de Nord, New Hampshire, Pennsylvania, Virginia, Iowa, Nevada şi Colorado, preconizează analiştii.

 

 

State cheie pentru Hillary Clinton

Potrivit sondajelor, Hillary Clinton îşi păstrează avansul în Colorado, Pennyslvania şi Virginia, dar în Iowa şi Nevada situaţia nu s-a clarificat încă.

De asemenea, îi este mai greu decât se aştepta să convingă electoratul din New Hamsphire, care a votat pentru democraţi la fiecare scrutin în afară de cel din 2.000.

Pentru a ajunge în Biroul Oval, un candidat are nevoie de susţinerea a 270 de electori, iar democrata conduce în intenţiile de vot din state mari, cu numeroşi electori, precum California şi New York.

Astfel, ea are practic asigurată susţinerea a 226 de electori, ceea ce înseamnă că trebuie să se concentreze pe ultima sută de metri pe statele unde rezultatul este, de regulă, imprevizibil, precum Florida, Carolina de Nord, Virginia, Ohio, Iowa, Arizona, Colorado şi Nevada, potrivit estimărilor RealClearPolitics.

 

 

Lecția Obama

Primul președinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama,  extrem de popular în rândul așa-numitei clase mijlocii, a reușit să impună Victoria democraților în state precum Virginia şi Carolina de Nord.

Barack Obama a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din 2008 şi 2012, cucerind “swing states” tradiţionale, precum Iowa şi Pennsylvania.

De asemenea, el a atras state cu o mare diversitate etnică, precum Colorado şi Nevada, în tabăra democrată.

 

CELE MAI RECENTE SONDAJE

În urmă cu numai o săptămână, Clinton conducea detaşat în sondaje, dar, după anunţul FBI, diferenţa a scăzut dramatic, iar cei doi candidaţi sunt, practic, umăr la umăr. RealClearPolitics, care face o medie a sondajelor de opinie, menţiona miercuri un avantaj al lui Clinton la nivel naţional de numai 1,7%.

Acest lucru a speriat investitorii, care încep să ia în calcul posibilitatea unei victorii a omului de afaceri new-yorkez. Propunerile şi declaraţiile sale privind politica externă, relaţiile comerciale şi imigranţii au sporit incertitudinea de pe pieţele din întreaga lume, scrie Reuters.

Trump, care nu a fost ales niciodată într-o funcţie politică, a avut o campanie electorală neortodoxă, în care a propus revizuirea tuturor tratatelor comerciale semnate de SUA şi chiar suspendarea unora dintre ele, dar şi interzicerea temporară a accesului musulmanilor pe teritoriul ţării.

Poziţia lui Clinton este, însă, mai solidă decât sugerează sondajele naţionale, scrie Reuters, explicând că sistemul electoral din SUA, în care preşedintele este ales de Colegiul Electoral, nu direct de cetăţeni, o avantajează.

Pentru a ajunge în Biroul Oval, un candidat are nevoie de susţinerea a 270 de electori, iar democrata conduce în intenţiile de vot din state mari, cu numeroşi electori, precum California şi New York.

Potrivit News.ro, Hillary Clinton  are practic asigurată susţinerea a 226 de electori, ceea ce înseamnă că trebuie să se concentreze pe ultima sută de metri pe statele unde rezultatul este, de regulă, imprevizibil, precum Florida, Carolina de Nord, Virginia, Ohio, Iowa, Arizona, Colorado şi Nevada, potrivit estimărilor RealClearPolitics.