Confidenţialitate

Sute de mineri de la Compania Națională a Uraniului amenință cu proteste, inclusiv greva generală

Nemulțumirile minerilor sunt generate de faptul că nu și-au mai primit salariile de două luni, iar suplimentul de hrană nu le-a mai fost achitat de un an de zile.

Cei 300 de oameni care lucrează la minele de uraniu din județul Suceava nu și-au mai primit drepturile salariale din luna ianuarie.

Gabriel Farnaș, liderul Sindicatului Exploatare și Preparare Uraniu, a recunoscut că există tensiuni sociale în creștere, iar minerii și familiile acestora trăiesc la limita subzistenței.

Sindicaliștii spun că au notificat atât Ministerul Energiei, cât și Compania Națională a Uraniului despre problemele existente și au primit promisiuni că situația se va rezolva.

În cazul în care nu își vor primi măcar o parte din restanțele financiare până la finalul acestei săptămâni, minerii amenință că vor înceta lucrul și vor intra în grevă.

Minele de uraniu de la Crucea și Botușana, singurele de acest fel care mai funcționează în România, se vor închide în cel mai scurt timp.

Compania Națională a Uraniului a depus deja documentația la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava prin care a solicitat acordul de mediu pentru închiderea celor două exploatări.

Proiectul de închidere a minelor are o durată de 5 ani și prevede lucrări de conservare-ecologizare, dar și exploatarea până la epuizarea zăcământului.