Sute de disponobilizaţi de la Oltchim sunt in pragul unei revolte

Acestia au aflat din fişele fiscale pe 2013 că au primit integral plăţile compensatorii, iar compania chiar a achitat impozitele aferente.

Sute de disponibilizaţi de la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se plimba de la o instituţie a statului la alta pentru a cere explicaţii. Pe hârtie foştii angajaţi şi-au primit integral salariile compensatorii încă de anul trecut. În realitate au de încasat sume cuprinse între 50.000 şi 80.000 de lei – plăţi compensatorii.

Potrivit adeverinţelor fiscale puse la dispoziţie de ANAF, ei au realizat venituri mari în 2013, motiv petru care mulţi si-au pierdut dreptul la ajutoare sociale sau burse de studii pentru copii. Revoltaţi oamenii au angajat un avocat şi au depus plângeri la DIICOT acuzând conducerea companiei de fals în înscrisuri oficiale.

Reprezentanţii combinatului au declarat că totul este legal chiar dacă impozitele încă nu au fost virate către bugetul statului. Codul fiscal prevede că orice venit care a fost sau urmează să fie plătit să se impoziteze şi să fie raporatat la fisc.

La plecarea din companie în actele muncitorilor au fost trecute sumele ce urmează a fi încasate şi de aceea au apărut ca venituri realizate în 2013.

Salariile compensatorii ale foştilor angajaţii au intrat la masa credală şi nu pot fi fi plătite înainte de privatizarea societăţii de stat anunţată pentru 6 iunie. Combinatul este în insolvenţa şi are datorii de peste 800 de milioane de euro.