Suspiciuni de plagiat la adresa lui George Copos

La ieșirea din închisoare, George Copos a insistat asupra activității sale științifice din detenție: patru cărți despre turism și una de istorie.

Titlul acesteia din urmă: ‘Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI’. Volumul este prefațat de profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu. Istoricul Cătălin Parfene a observat, pe un site de socializare, că titlul seamănă foarte mult cu cel al tezei sale de master de acum 10 ani: ‘Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI’. Îndrumătorul tezei este… același Stelian Brezeanu.

Cătălin Parfene a mai sesizat că lucrarea asumată de George Copos e de negăsit la Editura Niculescu, cea care a tipărit-o. Istoricul afirmă – citez – ‘sunt mai mult decît interesat de cartea lui Copos, pentru a vedea cum autorul completează, modifică, revoluționează această nișă de cercetare de care m-am ocupat’.

Contactat de EuropaFM, un reprezentant al editurii Niculescu a confirmat că nici un exemplar al cărții publicate de George Copos nu este la vînzare – tirajul a fost ridicat, cel mai probabil, de asociați ai autorului, iar volumul a fost înregistrat la Biblioteca Națională. Reprezentanți ai acestei instituții au spus, la rîndul lor, că volumul respectiv a ajuns în depozitul legal al Bibliotecii săptămîna trecută.

Purtatoarea de cuvânt a Administrației Penitenciarelor, Cristina Cîrlan, a declarat cotidianului România Liberă că instituția nu poate face publice cărțile fostului deținut – datele din dosar sunt confidențiale, iar pentru ca ele să fie dezvăluite e nevoie de acceptul scris al lui George Copos. Penitenciarul nu se poate pronunța nici asupra caracterului științific al lucrărilor – aceasta este treaba Consiliului Cercetării Științifice din Învățămîntul Superior.