Confidenţialitate

Suspiciuni de fraude cu fonduri europene la APIA București și Ilfov

Suspiciuni de corupție la APIA București și Ilfov.

Procurorii DNA fac în această dimineață percheziţii la sediile Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupție și fraude cu fonduri europene din perioada 2012.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, prejudiciul în acest caz se ridică la 26 de milioane de euro – bani din bugetul Uniunii Europene.

 

Anchetatorii ridică mai multe documente de la sediile APIA din București și Ilfov.

Presupusele fraude cu fonduri europene ar fi fost comise în anul 2012 – iar ancheta în acest caz este sprijinită și de reprezentanții Oficiului European de Luptă Antifraudă.

În total, au loc descinderi la 18 adrese din județele Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, dar și în capitală: sunt vizate 3 sedii ale unor instituții publice, arată DNA.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură se află în subordinea Ministerului Agriculturii.

Din ianuarie 2007, prin intermediul APIA, se acordă subvenții sub formă de plăți directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control .

Potrivit unui raport OLAF, România este țara în care Oficiul a făcut în 2014 cele mai multe investigaţii privind utilizarea fondurilor europene. Țara noastră este urmată, la mare distanţă, de Ungaria şi Bulgaria.