Confidenţialitate

Suspiciuni de corupție la FIFA

Cutremur la vârful Federației Internaționale de Fotbal, cu două zile înainte de alegerea viitorului președinte.

Procurorii elvețieni au început urmărirea penală cu privire la modul în care au fost desemnate țările gazdă pentru următoarele două ediții ale Campionatului Mondial: Rusia în 2018 și Qatar în 2022.      În paralel, 7 oficiali ai FIFA, între care doi vicepreședinți, au fost reținuți de polițiști în legătură cu alte fapte de corupție, în cadrul unei anchete care a pornit în Statele Unite.

Preşedintele FIFA, elveţianul Joseph Blatter, nu este vizat în niciun dosar.

         Parchetul elveţian a anunțat că a început urmărirea penală pentru ”spălare de bani” și ”management defectuos”. Ancheta vizează votul prin care Rusia și Qatarul au fost desemnate să găzduiască următoarele ediții ale Cupei Mondiale.

Procurorii au confiscat mai multe documente de la sediul FIFA din Zurich. Directorul de comunicare al FIFA, Walter de Gregorio, a spus că actualul președinte al forului, elveţianul Joseph Blatter, nu este vizat în acest dosar.

Primele suspiciuni în acest caz au devenit publice anul trecut. Fostul vicepreședinte al FIFA, omul de afaceri din Qatar Mohammed bin Hammam, ar fi plătit aproximativ cinci milioane de dolari mai multor membri ai Comitetului de Organizare al Cupei Mondiale pentru a le influenţa votul. Temperaturile din Qatar pot ajunge pînă la 50 de grade Celsius, iar țara nu are momentan infrastructura sportivă care să poată susține o Cupă Mondială.

Într-o altă anchetă, pornită de justiția americană, 14 persoane, dintre care 9 oficiali FIFA, au fost puse sub acuzare. 7 dintre aceștia au fost reținuți de polițiștii elvețieni. Între ei – vicepreședinții Jeffrey Webb și Eugenio Figueredo. Persoanele reţinute sunt cercetate, între altele, pentru luare de mită și urmează să fie extrădate în Statele Unite.

De la începutul anilor 1990 şi până în prezent, ele ar fi primit peste 100 de milioane de dolari. Chuck Blazer, fost președinte al Federației pan-americane de fotbal, ar fi acceptat să colaboreze cu FBI-ul din cauză că Fiscul a descoperit că avea datorii de milioane de dolari. El i-ar fi înregistrat cu un microfon ascuns într-un breloc pe colegii fin FIFA care puneau la cale ilegalități.

Oficialii FIFA se aflau la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA. Vineri au loc alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter. De altfel acesta şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Alegerile nu vor fi amânate în urma acestui scandal.