Confidenţialitate

Suspectul arestat după atacul din Berlin nu ar fi fost autorul. Poliția admite că a arestat persoana greșită

ACTUALIZARE: Procurorul general german, Peter Frank, afirmă că anchetatorii nu exclud posibilitatea ca mai mai mult de o persoană să fi fost implicată în atacul de luni seara. Și acesta a spus că suspectul reţinut „este posibil să nu fi fost autorul sau să facă parte din grupul de autori”.

Procurorul a mai declarat că atacul de luni seară amintește de atacul de la Nisa din iulie. Inclusiv modul de operare este similar, dar a adăugat că nicio grupare teroristă nu a revendicat deocamdată atentatul.

Peter Frank a mai anunţat că 30 dintre răniţi sunt în stare gravă.

Suspectul arestat în urma atacului de la Berlin nu ar fi fost șoferul camionului. De altfel, la audieri, bărbatul de 23 de ani a negat orice implicare în atac.

”Am arestat persoana greșită”, afirmă surse din poliția germană citate de cotidianul Die Welt.

”Adevăratul vinovat este încă înarmat, liber și poate provoca pagube noi”, au declarat sursele din poliție pentru Die Welt.

Bărbatul care a fost arestat luni seară de poliție și despre care se credea că este principalul suspect este un cetățean pakistanez care a solicitat azil în Germania.

La audieri, acesta a negat că ar fi comis acest atac, a declarat ministrul geman de Interne, Thomas de Maiziere.

Și șeful politiei berlineze, Klaus Kandt, a declarat că “nu este sigur” ca pakistanezul reținut este șoferul camionului care a intrat în mulțimea aflată la târgul de Crăciun.

“Efectiv, nu este sigur că el este șoferul”, a spus Kandt, sugerând și el că adevăratul atacator ar putea fi în continuare în libertate.

La rândul său, procurorul german care se ocupă de caz a declarat că bărbatul reținut ar putea să nu fie atacatorul.

Deja poliția face apel către cetățeni să raporteze orice lucru care li se pare suspect.

”Vom continua investigația”, afirmă poliția din Berlin pe Twitter.

Într-o altă postare pe Twitter, poliția din Berlin a făcut un alt apel către oameni să nu se apuce să facă investigații pe cont propriu. ”Este datoria noastră (n.r. să investigăm).

Camionul care a intrat în mulțime era condus inițial de un cetățean polonez, Lukasz Urban. Acesta a fost găsit mort în cabină.

Se presupune că vehiculul i-ar fi fost furat.

 

Proprietarul firmei poloneze care deţinea camionul a declarat încă de luni seară că vehiculul ar fi fost furat și că vărul său, șoferul camionului, nu era în stare să comită un asemenea atac.

 

“Bărbatul care a lovit acei oameni în centrul Berlinului nu era şoferul meu. Acesta (şoferul n.r.) este vărul meu. Îl cunosc de când m-am născut. Ipoteza mea este că i-au făcut ceva şoferului – au furat vehiculul, pentru că se afla, practic, în centrul Berlinului şi aveau un vehicul bun cu care puteau face ce au făcut”, a spus patronul firmei pentru presa poloneză.