Sus cortina! Luni are loc premiera spectacolului „Moș Nichifor” la Teatrul ACT

Teatrul ACT prezintă luni, 4 februarie 2019, premiera „Moș Nichifor”, după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu. „Moș Nichifor” este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații.

Vom putea urmări confruntarea între două feluri de a vedea lumea: „una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei”, transmite echipa care a gândit punerea în scenă.

Povestea lui Moș Nichifor vine ca o continuare a poveștilor lui Ion Creangă…repovestite și puse în scenă la Teatrul ACT, serie din care fac parte „Absolut” (Ivan Turbincă) și „N-ai tu treabă” (Dănilă Prepeleac).

„Sus cortina!” cu Iorgu Ianuși:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

"/

Spectacolul este realizat după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, povestire publicată în revista „Convorbiri literare” la 1 ianuarie 1877 și al cărei început ne introduce într-un spațiu ce ne cucerește prin replici pline de umor între care au fost strecurate gânduri filosofice: „Moș Nichifor nu-i o închipuire din povești, ci e un om ca toți oamenii; el a fost odată, când a fost, trăitor din mahalaua Țuțuenii din Târgul Neamțului(…)Moș Nichifor nu era dintre aceia care să nu știe că nu-i bine să te pui viziteu la cai albi și slugă la femei; (…)fugea de cărăușie, de-și scotea ochii; el se ferea de ridicături, pentru că se temea de surpătură.” Opera lui Ion Creangă are și o puternică dimensiune erotică, pe lângă umor și surprinzătoarea filosofie, iată un alt unghi și o abordare care ne poate convinge să acceptăm invitația Teatrului ACT la acest spectacol: „Oralitatea lui provocatoare a trecut în proză distilându-se într-o dramaturgie aluzivă, insinuantă și plină de umor.”

Primele reprezentații sunt programate în serile de 4, 5, 6 și 7 februarie 2019 de la ora 19.30. Alte două vor avea loc pe 12 și 18 februarie, de asemenea, de la ora 19.30.


Moș Nichifor
după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă
Distribuţie: Marcel Iureș și Ruxandra Maniu
Regizor: Alexandru Dabija
Costume: Manuela Pungan
Durata: 1 h 10 min (fără pauză)
Preț bilete: Cat. I – 75 lei / Cat. II – 60 lei

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS