Confidenţialitate

Sus cortina! 19 februarie, Ziua Națională Brâncuși / Spectacol la Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu – VIDEO

Vineri, 19 februarie, se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși (foto: ipedia).

La Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu va avea loc un spectacol special, cu Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș și ansamblul „Doina Gorjului“.

Institutul Cultural Român a programat evenimente în reprezentanțele sale din toată lumea.

Și postul public de televiziune (TVR1) va difuza două documentare dedicate unuia dintre cei mai importanți sculptori ai lumii. Tot la TVR vom afla povestea bărbatului care a fost pus de comuniști să tragă cu tractorul de ”Coloana infinitului”.

Cum va fi marcată vineri Ziua Națională Brâncuși – aflați la ora 16.50, în rubrica ”Sus cortina!”, la Europa FM.

 

Iorgu Ianuși, despre evenimentele pregătite pentru Ziua Națională Brâncuși, 19 februarie:

19 februarie, data nașterii lui Constantin Brâncuși (Hobița, 1876 – 16 martie, 1957) a devenit zi de sărbătoare națională din 2015, odată cu adoptarea unui proiect de lege în acest sens.

Institutul Cultural Român a pus la punct programul „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși” – și , astfel, reprezentanțele ICR din marile orașe ale lumii au pregătit evenimente dedicate lui Brâncuși.

La Roma, spre exemplu, la sediul Accademia di Romania, e programată o conferință. Vor fi proiectate fotografii și înregistrări video cu artistul român și cu operele sale. De asemenea, cei prezenți vor putea urmări filmul  „Brâncuși”, realizat de Cornel Mihalache în anul 1996.

simpozion Brancusi

Același film va fi difuzat vineri la televiziunea publică, alături de o altă producție din 2006. În acel an regizorul Cornel Mihalache a realizat reportajul „Hobiţa, coloana şi tractorul”, povestea tractoristului care în 1953 a fost pus de comuniști să tragă cu utilajul de ”Coloana infinitului”.

În județul Dolj, manifestările dedicate lui Brâncuși încep joi cu un simpozion la Facultatea de Teologie din Craiova. Manifestările aniversare vor continua în Gorj, la Târgu Jiu, unde au loc mai multe expoziții și dezbateri. Iar la teatrul „Elvira Godeanu” va avea loc spectacolul „Brâncuși și bucuria muzicii” cu Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș și ansamblul „Doina Gorjului“.

Brancusi