Confidenţialitate

Surse: Verificări la vârful MAI în legătură cu scandalul în care este implicat șeful DGA

Sunt verificări în curs de desfășurare la vârful MAI în legătură cu scandalul în care e implicat șeful Direcției Generale Anticorupție, spun surse oficiale pentru Europa FM.

La o zi după ce un ofițer DGA din Olt a avut un conflict cu un judecător de la Înalta Curte, șeful DGA, Liviu Vasilescu, l-a chemat pe ofițer în biroul său, l-a trimis la psiholog și apoi la judecător să-i prezinte scuze.

Între timp, Înalta Curte va sesiza miercuri Inspecția Judiciară pentru a analiza dacă se impune cercetarea disciplinară a judecătorului din acest scandal.

Șeful Direcției Generale Anticorupție, Liviu Vasilescu, ar trebui cercetat disciplinar, consideră liderul Sindicatului Europol al Polițiștilor, Cosmin Andreica. Acesta l-a criticat pe directorul general al DGA, cel care l-a convocat în biroul său din București pe un ofițer DGA din Olt care avusese un conflict cu un judecător de la Înalta Curte. Tânărul ofițer a fost mustrat, trimis la psiholog și apoi la judecător ca să-i prezinte scuze.

Așa ceva este de neimaginat, spune liderul sindical Cosmin Andreica.

”Din punctul meu de vedere, vorbim despre o cercetare disciplinară a directorului Direcției Generale Anticorupție. Vorbim despre cel puțin trei abateri disciplinare săvârșite de către acesta prin modul în care a  înțeles să gestioneze această situație. Este de neimaginat că pentru o situație care n-are legătură cu serviciul să se ajungă ca pe baza unor prietenii, relații să se recurgă la gesturi de intimidare, amenințare, trimiterea la psiholog, evident, neoficial, pentru că totul s-a realizat neoficial, nu există niciun fel de plângere împotriva polițistului care să justifice chemarea lui de la Olt la București. Și nu în ultimul rând, această chestiune de slugărnicie a șefilor din Poliție față de persoane din afara instituției, în cazul de față vorbim despre un judecător”, a menționat Cosmin Andreica.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Direcția Generală Anticorupție a admis că i-a cerut lămuriri ofițerului din Olt, dar a precizat că față de acesta nu s-a dispus nicio măsură disciplinară.

Georgian Ciorîia, ofițer DGA în Olt a povestit pe Facebook că a avut o altercație cu judecătorul Alin Sorin Nicolescu de la Înalta Curte în timpul unui examen de licență la care magistratul era supraveghetor. Judecătorul l-a făcut obraznic, i-a cerut buletinul pentru a-l fotografia, i-a spus că lucrează la Înalta Curte și l-a amenințat va vorbi cu șefii lui. A reacționat așa după ce tânărul îi atrăsese atenția că studenții au stat să-l aștepte douăzeci de minute peste ora de începere a examenului și că nu este legal să pozezi cartea de identitate a unei persoane.

Într-o declarație pentru Epoch Times România, judecătorul Alin Sorin Nicolescu a spus că nu a vrut să-i facă rău tânărului, ci doar a discutat prietenește cu șeful DGA despre modul în care sunt educați polițiștii. Într-un mesaj trimis tânărului polițist, magistratul i-a scris că speră că înțelege ceva din ‘’lecția asta’’ și că tocmai ”i-a trecut un glonț pe lângă ureche”.

Președinta Înaltei Curți va sesiza miercuri Inspecția Judiciară în cazul judecătorului Alin Sorin Nicolescu, a spus, la Adevărul, purtătorul de cuvânt al Instanței Supreme, Nasz Csaba Bela.

Alin Sorin Nicolescu a făcut parte din completul de judecători care i-a achitat pe torționarii disidentului Gheorghe Ursu.