Confidenţialitate

Surse politice: Creșterea pensiilor, temă de dispută între PNL și PSD. Subiectul nu este încă tranșat | AUDIO

Soarta pensiilor este dezbătută la această oră într-o nouă ședință a Coaliției de Guvernare. Sunt deja câteva luni de când se promite creșterea pensiilor, dar această temă de dispută între PNL și PSD încă nu e tranșată, potrivit unor surse politice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liberalii spun că își doresc o creștere a pensiilor nediferențiată, care să acopere inflația. Social-democrații însă nu sunt de acord cu o majorare egală pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care au deja pensii foarte mari.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, este de părere că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare și a înșiruit argumentele discutate în ședința partidului de săptămâna trecută.

„Rata inflației azi este de aproximativ 15%. A afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat acel procent de 6,1% – vorbim despre inflația de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranță procentul cu care punctul de pensie va crește va fi mai mare”, spune Alina Gorghiu.

Social democrații ar vrea ca majorarea să se aplice diferențiat, astfel încât pensiile mici să beneficieze de cea mai mare creștere. Iată ce spunea recent președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Anvelopa nominală va fi la valoarea indexării de 15%. Cum va fi distribuită? Încă așteptăm simulări astfel încât să picăm de acord”, spune Marcel Ciolacu.

Coaliția de Guvernare discută în această seară și despre pensiile speciale, spun surse politice. Acestea trebuie reglementate până la sfârșitul anului, fiind unul dintre jaloanele asumate de țara noastră în PNRR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: PNL vrea pensii majorate nediferențiat pentru toți oamenii. Alina Gorghiu: „E o decizie care trebuie să aibă în spate un studiu de impact” | AUDIO