Confidenţialitate

Surse europene: Raport MCV pozitiv la adresa României cu privire la starea Justiției

Miniștrii Uniunii Europene adoptă în această după amiază un nou raport MCV pentru România, unul intermediar. Următorul raport, posibil ultimul, va fi elaborat la începutul anului viitor.

Prin Mecanismul de  cooperare și verificare, Comisia Europeană analizează starea Justiției de la noi.

Potrivit surselor Europa FM de la Bruxelles, raportul este unul pozitiv la adresa României, însă comisarii recomandă în continuare, corectarea legilor Justiției.

Concluzia comisarilor europeni este că de la ultimul raport MCV, din 2019, situația Justiției și evoluția statului de drept de la noi au înregistrat,  “un trand pozitiv clar”.

Totodată, miniștrii europeni salută faptul că actuala putere este determinată să corecteze modificările operate de PSD la Legile Justiției, în perioada 2017-2019.

“Comisia Europeană așteaptă ca, mai departe, autoritățile din România să transpună angajamentul  în noi legi și măsuri”, se arată în documentul consultat de Europa FM.

Comisia reamintește și că luna trecută, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Dreptul Uniunii Europene prevalează asupra ordinii constituționale din România, iar recomadările din MCV nu sunt facultative pentru noi.

Printre recomandările Comisiei se află:  adoptarea unor criterii clare de numire a procurorilor șefi, refacerea Legilor Justiției, reformarea Codului penal și a Codului de procedură penală, adoptarea unor criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor pentru a se asigura că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție, întărirea luptei anticorupție.

La final, Comisia Europeană anunță că va continua să monitorizeze evoluția din România până ce recomandările se transformă în acte normative sau noi reguli.

Anca Grădinaru