Supraîncălzirea economică

Euro a trecut azi de 4,50 de lei, unul dintre cele mai ridicate nivele din acest an, aparent fără o legătură cu aprobarea bugetului în guvern.

Consiliul fiscal a atras atenția asupra faptului că bugetul pe 2016 este puternic pro-ciclic, căci niciun economist din lume nu va spune vreodată că e bine ca atunci când ai o creștere economică destul de mare, să mai vii și cu creșteri de salarii, dar și cu reduceri de taxe pe consum.

Cam acesta este tabloul anului 2016, dar aceasta este o realitate economică deja prezentă în România, e adevărat la o scară mai mică.

E ca și cum ai avea în sobă un foc de lemne destul de puternic, dar pentru că în continuare ți-e frig, ai mai pune și niște benzină pe el ca să nu îți mai fie frig. Rezultatul cel mai probabil este o pârleală, dacă nu cumva ceva mai grav, așa cum s-a întâmplat în 2007-2008. Economiștii numesc acest tip de fenomen chiar supraîncălzire economică.

În mod inevitabil el duce, de regulă, la creșterea importurilor, care fac concurență chiar mărfurilor produse la noi, ceea ce subminează exact locurile de muncă și salariile care acum alimentează această supraîncălzire.

Nu sunt foarte multe soluții pentru o astfel de situație, să știți.

Băncile centrale fac, de regulă, creșteri de dobânzi, ca să scumpească banii și să le mai frâneze viteza. Cum însă noi suntem deja în deflație și probabil vom fi așa până prin 2017, ar fi destul de ciudat ca BNR să crească dobânzile. Nu e imposibil, e doar ciudat. Pe de altă parte, de acum Banca Națională chiar nu mai are niciun motiv să păzească leul de o devalorizare mai severă. Nu zic bruscă, ci doar pe un termen mai lung.

Și probabil că asta se va și întâmpla în anul care urmează.

Așadar vom avea salarii mai mari, s-au aprobat, taxe mai mici, s-au aprobat și astea, dar un leu mai slab față de euro. Nu știu cât de slab.

Unde credeți că greșim? E ceva greșit sau stabilitatea asta financiară e până la urmă un preț acceptabil pentru creșterea salariilor și scăderea taxelor pe consum?